Selecteer een pagina

Opruimen kost tijd. Daar kan niemand iets aan veranderen. En veel van mijn clienten kunnen niet de tijd vinden om te straten met opruimen. Soms vinden ze het lastig om een beginnetje te maken en soms beginnen ze vol enthousiasme en lopen ze vast omdat hun agenda te vol loopt. Heel logisch. We zijn allemaal druk en willen zoveel doen. Daarom hier 5 tips om het wel te realiseren!

Tip 1 – Go offline

Het is verbazingwekkend om te merken, hoeveel we gedaan krijgen als we een paar uur offline gaan. Even geen schermen en je phone in een andere kamer en je kunt zo een paar uur winnen. Dus, plan een dagdeel vrij om te starten met opruimen en doe dit volledig offline. Wereld van verschil!

Tip 2 – Zet je ’team’ in

De meeste kids willen heel graag meehelpen als er klusjes gedaan moeten worden. Zeker als het de zolder betreft of andere ruimtes waar ze niet zo vaak (mogen) komen. Super spannend. Dus, heb je een paar extra handen nodig? Of kan je geen oppas vinden? Zet ze in! Beloon ze met een fanatiek potje BINGO (met prijzen) aan het einde van de dag en geef ze tussendoor ook alle ruimte om even buiten te spelen of te spelen met de spullen die je aantreft. Kortom; betrek ze erbij en maak er een team-effort van. Je bent niet alleen! Jij bent misschien wel de aanjager en inspirator, dus voel je verantwoordelijk om resultaat te krijgen en je ’team’ enthousiast te houden, maar je hoeft het dus niet alleen te doen.

Tip 3 – Focus

Opruimen kost veel energie en tijd. Dat is een given. Je bent gewoon een paar weken van de leg als je je hele huis wilt aanpakken. Zorg dat het een prio wordt en focus je op je doelstelling. Je droomplaatje waar je naartoe werkt. Deel dit met de mensen in je omgeving: “lieve mensen, deze maand ga ik mijn huis opruimen. Dus, heb ik wat minder tijd voor jullie of ben ik even een beetje ongezellig deze maand. Maar, op <noem een concrete datum> zijn jullie allemaal welkom voor taart en thee, want dan is mijn huis weer helemaal opgeruimd!’. ” Maar, dat betekent ook dat je deze maand even geen nieuwe hobby gaat oppakken en misschien zelfs een hobby wat minder aandacht moet geven. Blijf gefocust op je doel en dan ga je het halen!

Tip 4 – Thuis op vakantie

Als je echt daadkrachtig aan de slag wilt, overweeg dan om je vakantie van drie weken thuis door te brengen. Boek geen vakantiereis en blijf thuis. De eerste twee weken ga je vollop aan de slag en dan kun je de derde week thuis lekker genieten van je ‘nieuwe’ huis. Tuurlijk is dit niet altijd mogelijk, maar probeer kritisch te kijken naar de vrije tijd die je hebt en hoe je dit besteed? Is de urgentie van opruimen hoog? Belemmert het je plezier thuis? Zorg dan dat je dat eerst op orde hebt en dan kun je de volgende keer echt lekker weg. Tegenwoordig zijn er heel veel leuke vakantiekampen waar kids graag heen gaan. Benut die mogelijkheden en zorg dat je opvang voor je kinderen hebt. Je kunt ze uiteraard betrekken bij het opruimen, maar als je kids daar niet zo geschikt voor zijn (leeftijd, interesse, algehele gemoedstoestand), zorg dan dat zij wel een leuke vakantie hebben en onder de pannen zijn.

Tip 5 – Benut je avonden en ochtenden

Dit vind ik een lastige, maar ik wil hem je toch meegeven. Kijk eens of je vroeger op kan staan of later wakker kan blijven. Zie in die dagdelen meer ruimte om aan de slag te gaan en doorbreek je huidige routine. Ik vind het lastig, want dit is niet voor iedereen geschikt. Ik heb mijn avonden echt nodig om op te laden en moet dan juist meer ‘uit’ gaan i.p.v. aan. Dus, als je ook zo bent, kun je dit beter niet doen, anders heb je kans dat je jezelf net over het randje van een burnout brengt. Maar, als je je energie en oplaad-momenten op een ander moment vindt, zijn dit kostbare momenten die je optimaal kunt benutten om over een langere periode een opruim-project aan te pakken.

Zo zie je maar weer, als je kritisch kijkt naar je agenda en vooral echt de behoefte voelt om te veranderen, zijn er echt veel mogelijkheden. Ook voor drukbezette mensen.

Zet ‘m op en have fun doing so!

Ciao,
Eva