Selecteer een pagina

Heb je thuis ook van die knutselaars? Die veel glitter, lijm en papier nodig hebben? Of misschien heb je zelf wel een heerlijke hobby met veel freubel-dingen, zoals naaien of breien? Wat me vaak opvalt bij dit soort spullen is dat het heel rommel-gevoelig is. Het zijn vaak veel kleine dingetjes en in allerlei verschillende vormen en materialen. Best lastig om netjes te houden. Daarom, op verzoek, deel ik hier een aantal tips om het toch strak en overzichtelijk te houden. Daar gaan we!

Categoriseren

Haal alle knutselspullen naar 1 plek en ga alles onderverdelen in categorieën. Dus, de stiften bij de stiften, de lijm bij de lijm en het papier bij het papier. Jij weet zelf het beste welke categorieën je hebt, het hangt helemaal van de hobby af. Maar, het idee is om een beeld te krijgen van de hoeveelheid spullen die je per categorie hebt en daar binnen een keuze te maken. Stel, je hebt 5 scharen, heb je ze alle 5 nodig? Is er wellicht een die je altijd pakt als lievelingsschaar? Misschien kunnen er dan een paar weg? En zo kijk je naar alle categorieën die nu voor je liggen.

Maak keuzes

Besluit alleen te houden waar jij (of de gebruiker) blij van wordt. Ik noemde net al een schaar als voorbeeld. Maar, denk bijvoorbeeld ook aan klei dat al heel oud is of knutseldingen die niet meer compleet zijn. En misschien heb je ook wel knutselspullen/pakketjes die je gekregen hebt voor bijvoorbeeld je kids, maar wat je veel te bewerkelijk vindt. Dan mag je daar best afscheid van nemen. Zo heb ik een paar jaar geleden besloten de verfspullen weg te halen. Ik vond het altijd zo’n gedoe om te verven met de kids (ik ben zelf geen knutselaar) en moest dan steeds ‘nee’ zeggen als die vraag weer kwam op woensdagmiddag. Wat mij opviel is dat ze bij hun tante Bella af en toe een schilderij maakten en dat ze op school ook regelmatig schilderden. Waarom moet ik het thuis dan ook aanbieden? Dit gaf mij geen Joy, dus heb ik de verfdoos weggehaald. Hij staat nu op zolder en als ik er wel zin in heb, kan ik het erbij halen. Maar, dit is dus niet meer standaard een keuze voor de kids. Geen moment spijt van gehad! Kies voor wat jij belangrijk vindt voor jouw gezin. Voor jouw kostbare ruimte thuis.

Inrichten met overzicht

Hier gaat het vaak mis. Omdat er zoveel kleine categorieën zijn, is het wel eens lastig om dit goed op te ruimen. Een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

  • zorg dat de spullen die onder toezicht gebruikt moeten worden, buiten handbereik staan.
  • zorg dat je alles op 1 plek opbergt. Dus, niet verdeelt over drie kast in huis. Maar, op 1 plek, het allerliefst direct naast de tafel waar geknutseld mag worden.
  • zorg voor flexibele opbergers. Dus, bakken met deksels of manden die ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden. Dus, als de hobby veranderd, kan de opberger mee veranderen.

Nu is het tijd geworden om de juiste opbergers te kopen. Maak vooraf een boodschappenlijstje, zodat je gericht op pad gaat. Meet de ruimte op die je wilt gaan inrichten, zodat je ter plekke ook andere opties kan kiezen. Ik heb hier een paar favorieten oplossingen voor je verzameld.

En als je wat inspiratie zoekt over hoe je die mooie kunstwerken vervolgens kunt etaleren, check dan deze blog nog even.

Zet ‘m op en have fun doing so!

Ciao, Eva.