Het voorjaar bloeit volop en dat is gelijk een mooie tijd voor: je schuur opruimen! Hier ontdek je precies hoe je dat kunt doen in 5 duidelijke stappen. Maar, voor vandaag heb je eigenlijk alleen maar 1 actiepunt: plan een dag in, dat je aan de slag gaat. Een hele dag om je schuur op te ruimen, in te richten en alles wat weg gaat ook daadwerkelijk naar de vuilstort te rijden. En als die dag arriveert, pak je deze blog er nog even bij en loop je zo de stappen af. Na afloop kun je dan heerlijk genieten van een plek waar alles binnen handbereik ligt en laat je het buitenseizoen lekker over je heenkomen!

Stap 1 – We gaan ruimte maken

Zorg dat de rest van je tuin leeg is en haal alles uit je schuur. Alles! Leg spullen van hetzelfde onderwerp gelijk bij elkaar. Zo ontstaan er categorieën en krijg je heel overzichtelijk wat je precies hebt. Spullen die kapot zijn kunnen gelijk in de vuilniszak. En als je iets tegenkomt wat je weg wilt geven, leg je dat bij elkaar in een hoek. Als je dit hebt gedaan, zul je zien dat er allemaal stapeltjes in je tuin liggen. Stapeltjes met spullen uit dezelfde categorie: fietslampjes bij de fietslampjes, gereedschap bij het gereedschap en bloempotten bij de bloempotten.

Stap 2 – Wat zou je graag in je schuur willen doen?

Je schuur is nu helemaal leeg. Mooi moment om kapotte planken en lekkage-achtige dingen te ontdekken en gelijk te (laten) repareren. Maar, eerst ga je even zitten. Ga desnoods op de grond zitten (op een lege vuilniszak) of pak een tuinstoel. Maar, ga zitten en kijk om je heen. Wat zou je hier allemaal willen doen? Visualiseer dat je binnenkomt en wat ga je dan doen? Wil je bijvoorbeeld iedere ochtend je fiets makkelijk kunnen pakken zonder blauwe plekken op te lopen? Of wil je je lievelingshobby graag in deze ruimte kunnen uitvoeren? Ben je dol op klussen en wil je makkelijk bij je gereedschap komen? Als je voor jezelf weet wat je hier zou willen doen, weten we ook hoe we het weer gaan inrichten. Deze fase is heel belangrijk, want door je doel te bepalen, weet je ook waar je naartoe moet werken. Veel van mijn klanten vinden dit een lastige fase, dus neem er de tijd voor. Pak een kopje thee en ga er gewoon een half uur goed voor zitten.

Stap 3 – Wat hoort en past er in jouw schuur?

Goed, nu weet je wat je in de schuur wilt doen. Geweldig gedaan, hier ga je heel veel plezier van hebben! Nu kun je rustig gaan kijken naar alle spullen die in je tuin liggen. Zijn er al spullen bij waar je snel keuzes bij kan maken? Dingen die je bijvoorbeeld dubbel hebt of spullen die je nooit hebt gebruikt en nooit gaat gebruiken. Die spullen mogen alvast in de vuilniszak of in de hoek bij de andere spullen die weggaan. Wat er overblijft zijn de spullen die je echt zelf graag wilt houden: spullen die waarde hebben in functionaliteit of een sentimentele waarde hebben. Voor die laatste categorie moeten we een andere plek zoeken. Bijvoorbeeld op de vliering in een duidelijke doos met een label als ‘herinneringen’. Maak de doos niet te groot, maar zorg in ieder geval dat deze spullen niet in je schuur liggen. Daarvoor is deze ruimte te kostbaar. Als je op die manier kritisch naar je spullen kijkt, zul je zien dat je grote stappen kunt zetten.

Stap 4 – Tijd om te shoppen

Nu gaan we beginnen met inrichten. Er zijn geweldig handige systemen om schuren in te richten. Op mijn Pinterest pagina vind je veel inspiratie. Check ook de Container Store pagina eens of snuffel rond bij je lokale doe-het-zelf winkel. Een paar dingen zijn belangrijk om op te letten: zorg dat je een vrij looppad houdt, zodat je overal goed bij kunt. En kijk goed hoe je de muren en plafonds kunt benutten voor de spullen die je niet dagelijks nodig hebt.

Stap 5 – Inrichten maar!

Als je gaat beginnen met inrichten, zorg dan dat je goed voorbereid aan de slag gaat. Heb je het juiste gereedschap? Of heb je misschien hulp nodig? Ik werk bijvoorbeeld altijd graag samen met een professionele klusser voor dit soort projecten, dan weet je dat het in een keer goed gebeurd. En als je alles hebt opgeruimd in bakken en manden, is het belangrijk om overal labels te gebruiken. Zo is het voor iedereen in een keer zichtbaar wat er in zit en kun jij (en je huisgenoten) alles snel terugvinden.

Mijn favorieten

Bij dit soort projecten zijn er altijd een paar producten die essentieel zijn voor een goed en blijvend resultaat. Hieronder deel ik ze graag met je:

  • Gereedschapshouders. Koop ze wel bij een lokale speciaalzaak om zeker te weten dat je stevige hebt. Online kan ik alleen versies vinden die niet zulke goede reviews hebben. Ik ga voor deze altijd naar Hogerwerf en Meyer in Amstelveen. Ze zijn ideaal voor het bevestigen van bezems, harken en andere stok-vormige objecten.
  • Kunstof opbergers met deksel van de IKEA. De serie heet Samla en je kunt ze in alle maten kopen. Je kunt ook zwarte of grijze bakken overwegen om het wat rustiger te maken. Sunware heeft ook een goede collectie stevige bakken. Zorg voor een opberger die nat mag worden of vochtig, zoals een plastic afsluitbare bak. Maar, vergeet in alle gevallen niet de labels!
  • Het is misschien een open deur, maar doe je gereedschap in een gereedschapskist. Dan kun je die makkelijk meenemen als je een klusje wilt afmaken. En als je teveel gereedschap voor 1 kist hebt, kun je overwegen een bevestigingssysteem aan de muur te creëren. Maar, zorg wel dat je er makkelijk bij kunt komen als je schuur helemaal ingericht is.
  • Als je een goede racefiets aan de muur wilt ophangen, heb je een goed systeem nodig. Als het om een iets minder dure fiets gaat, kun je ook gewoon 2 fietshaken bevestigen.
  • Sowieso zijn goede haken aan de muur handig, je kunt er van alles aan kwijt: je slee, helmen, fietspompen, paraplu’s.

Voor nu kun je aan de slag en ik hoop dat je een mooie schuur krijgt, precies zoals jij hem wilt hebben. Als je nog een beetje moeite hebt om vooruit te komen, mag je mij natuurlijk ook altijd bellen. Ik denk graag met je mee over hoe we jouw schuur kunnen optimaliseren!

Zet ‘m op en tot ziens!

Liefs, Eva.