Module 4 – boeken opruimen en organiseren

Bekijk eerst de video hierboven, eventueel kan je daarna hieronder alles nalezen. Veel plezier!

Welkom terug, bij module 4!

Als je vandaag aan deze vierde module begint, heb je dus de 3 modules hiervoor afgerond. Wat goed! Je bent onderweg naar een opgeruimd huis. Vond je het moeilijk om in de vorige module je kleding uit te zoeken? Is het gelukt om alles netjes geordend een plek te geven? Is er 20% ruimte gemaakt in je kledingkasten? Als je nog niet klaar bent met kleding, is het goed om eerst dat af te maken voor je verder gaat met deze module. En vergeet niet, als je tussendoor een vraag hebt, kun je mij altijd contacten via de contactgegevens hieronder.

Als je wel klaar bent met het uitzoeken van je kleding: proficiat en goed gedaan! Dan kunnen we door naar je boekencollectie. We gaan alle boeken opruimen en organiseren.

Verzamelen & sorteren
Bij boeken geldt hetzelfde als bij je kleding: we gaan alles op 1 plek verzamelen en uitzoeken. Als je de boeken verzamelt, leg ze dan gelijk per categorie samen. Die categorieën bepaal je zelf. Afhankelijk van je lees-interesse. Maar, je kunt denken aan bijvoorbeeld: romans, biografieën, reizen, woordenboeken, kinderboeken, werk-gerelateerd, fotoboeken, hobby’s en spiritueel. Onder ‘boeken’ verstaan we trouwens ook tijdschriften als je die wilt bewaren.

Het krachtige van soort bij soort leggen is dat je goed kunt overzien wat je hebt. Net als bij kleding. Nu zal je zien dat je dat ene boek twee keer hebt of dat je wel heel veel boeken hebt over dat ene thema waar je al lang geen interesse meer in hebt. Kortom: sorteren geeft je inzicht.

Keuzes maken
Je staat nu omringd door allemaal stapeltjes boeken. Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel boeken je hebt, maar bij sommige van mijn klanten stond nu de hele woonkamer vol. Raak niet overweldigd, maar omarm dit moment. Want, nu ga je keuzes maken en komt er weer overzicht. Het helpt om alle boeken aan te raken en voor jezelf af te vragen; waarom heb ik deze gekocht of gekregen? Wat was mijn ambitie toen ik dat boek kreeg of kocht? Voel ik die ambitie nog steeds of is die veranderd? Door zo al je boeken aan te raken en te besluiten of je ze wilt houden, vorm je een collectie boeken die je echt veel vreugde geven. Een collectie boeken die passen bij hoe jij wilt leven.

Je kunt als startpunt ook kijken naar de ruimte die je beschikbaar hebt voor boeken. Moet het allemaal in die ene boekenkast passen bijvoorbeeld, dan heb je daar je maximum aantal boeken die je kunt houden. Of, misschien wil je het aantal boeken wel sturend laten zijn. En is het aan het einde misschien nodig om een kast erbij te kopen. Goed om dit van tevoren te bepalen.

Als je boeken tegenkomt die je nog niet hebt gelezen, stel jezelf dan de vraag: als ik volgende week de hele week vrij zou hebben, zonder verplichtingen of afspraken, zou ik dan dit boek pakken om te lezen? Als het antwoord JA is, hoort het in je collectie. Als het antwoord NEE is, is het goed om op zoek te gaan naar een ander thuis voor dit boek.

Er zijn sowieso veel mooie adressen waar je boeken naartoe kunt brengen als je ze niet meer wilt. Hier vind je een aantal handige adressen. Maar, denk bijvoorbeeld ook eens aan je lokale basisschool voor kinderboeken en woordenboeken. Je ziet tegenwoordig regelmatig van die kleine boekenkastjes in de straat, waar je mooie boeken kunt achterlaten. En als ze nog in goede staat zijn en naar jouw idee ook geld waard, dan zou je ook tweedehands kunnen verkopen op bijvoorbeeld boekwinkeltjes.nl of bol.com

Organiseren
Als je hebt uitgezocht welke boeken je wilt houden, is het tijd om te kijken hoe je ze kunt opbergen in je huis. Haal alle boekenplanken leeg en check of de kast nog stevig genoeg is. Zijn de planken nog solide genoeg? Zo ja, dan kun je de boeken terugzetten zoals jij dat wilt. Zo nee, dan is het tijd om een beslissing te nemen over je boekenkasten of -planken. Boeken op een plank kunnen zwaar zijn. Zo zakken de planken in de Billy kasten van IKEA van 80cm breed, vrij snel zichtbaar door. Kies daarom een andere kast of een aantal smallere Billy’s.

Sommige mensen sorteren hun boeken op regenboog kleuren. Andere liever op thema of alfabetisch op naam van de auteur. Ook hier weer: er is zoveel mogelijk, het hangt er helemaal van af, hoe jij een boek uit de kast wilt pakken en hoe jij je boeken wilt zien. Het is ook heel leuk om een aparte plek te maken in je boekenkast waar je de boeken verzameld die je nog niet hebt gelezen. Dan heb je een soort ‘winkeltje’ in je kast waar je altijd terecht kan voor die pareltjes waar jij je vrije tijd aan wilt besteden. Maar, wees dan wel zeker dat je dit boek gaat lezen als je morgen bijvoorbeeld een hele week vrij zou zijn.

Hoe je de boekenkast ook inricht, let erop dat je de boeken helemaal naar voren schuift. Zo voorkom je onnodig stof en de verleiding om andere spullen voor de boeken te etaleren. Op die manier oogt je boekenkast snel weer heel vol en kan je minder makkelijk een boek pakken en terugzetten. En je voorkomt dat je boeken achter elkaar gaat zetten, want dan verlies je helemaal het overzicht. Vergeet ook niet stevige boekensteunen te gebruiken. Zo kan je makkelijk boeken erin en eruit halen.

DE OPDRACHT
Iedere module eindigen we met een opdracht. Voor nu is dit jouw opdracht:

Voer alles uit wat we hier besproken hebben bij jouw boekencollectie. En zorg dat de boeken die je niet meer wilt houden, afgevoerd worden naar een goed doel. Samengevat betekent dat: 1) sorteer alle boeken op soort 2) kies welke je wilt houden 3) voer de boeken af die je niet meer wilt hebben en 4) richt de boeken zo in, dat ze passen bij hoe jij je boeken wilt gebruiken.

Zet ‘m op! En als je tussendoor vragen hebt, kun je mij altijd bereiken op een van deze nummers.

Tot ziens, bij de volgende module!

Liefs, Eva.