Module 7 – sentimenteel opruimen en organiseren

Bekijk eerst de video hierboven, eventueel kan je daarna hieronder alles nalezen. Veel plezier!

Welkom bij module 7. We gaan het vandaag hebben over alle sentimentele spullen waar je nog een keuze over wilt maken. Tot nu toe mocht je deze steeds aan de kant leggen, om daar later (nu) een keuze in te maken. Waarom mocht je die keuze uitstellen? Het nemen van beslissingen over wat je wilt houden is iets wat je moet trainen. Hoe vaker je hebt besloten over wat je wilt houden, hoe beter je weet wat je niet wilt houden.

Ik noemde het al aan het begin van de cursus, maar kan het niet vaak genoeg herhalen: keuzes maken is net als een spier trainen in de sportschool. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat. Dus, vertrouw erop dat je nu aan het einde van deze cursus en door al je spullen aangeraakt te hebben, weet wat je wilt houden in je huis.

Dus, ook nu gaan we het aanpakken, zoals je het in de andere modules ook hebt aangepakt: we verzamelen het allemaal op 1 plek, sorteren het per soort en dan kun je keuzes maken en bedenken hoe je de spullen het best kunt organiseren in je huis. Ik wil hier graag 4 categorieën benoemen die ik vaak tegenkom bij het uitzoeken van sentimentele spullen.

1. Juwelen
Zeker als vrouw krijgen we vaak sieraden door van voorgaande generaties. Of je krijgt juwelen cadeau van iemand dierbaars. Maar soms geven sieraden je niet zo’n fijn gevoel of draag je ze nooit omdat die parelketting niet bij jou past.

Wat heel erg helpt is om de sieraden een voor een aan te raken en te bedenken waarom je ze hebt. Zie je het jezelf dragen op een mooi feest of misschien wel elke dag? Als het antwoord JA is, wil je het een plek geven in bijvoorbeeld een mooie juwelendoos. De Stackers collectie vind ik zelf altijd heel handig.

Maar, is het antwoord nee, Kijk dan of je ze kan laten aanpassen door een juwelier of vraag in je familie na of je er iemand anders blij mee kan maken. Ik had bijvoorbeeld een hele mooie gouden familie ring gekregen via mijn moeder met rode stenen erin. Supergaaf. Maar, ik ben best praktisch en die stenen staken voor mij te veel uit. Dus, draag ik die ring niet. Ik vroeg of mijn zus de ring wilde hebben en ze was er super blij mee. Nu zie ik dat zij hem vaak draagt en iedere keer dat ik dat zie, word ik blij vanbinnen. De ring wordt gedragen zoals zij bedoelt was.

Het gaat erom dat JIJ ervoor kiest of het bij jou hoort en ruimte mag innemen in jouw kostbare ruimte.

2. Woonaccessoires/erfenissen/souvenirtjes
Je kent ze wel; dat souvenirtje van vakantie of dat beeld dat nog van je oma is geweest. We omringen ons vaak met kleine objecten die geen functie hebben, maar gewoon leuk zijn of gezellig.

Dit is echt zo’n categorie waar veel bij elkaar komt: de herinneringen maken het een sentimenteel object, maar vaak zijn dit ook cadeautjes geweest, waardoor mensen het niet willen wegdoen uit schuldgevoel. In alle gevallen geldt dat je hier alleen de dingen van zou moeten houden die je een warm gevoel van binnen geven. Mooie herinneringen en een fijn gevoel.

En jij bepaalt wat een plek verdient in jouw kostbare ruimte. Wees dus kritisch wat je houdt. En als je het een plek wilt geven, plaats ze dan zoveel mogelijk bij elkaar, zodat ze niet je hele huis overnemen. Bundelen, bundelen, bundelen is hier je grote vriend.

3. Dingen die je hebt gekregen
Vaak vinden mensen het lastig om keuzes te maken over dingen die ze cadeau hebben gekregen. Ik benoemde het hiervoor al even. Begrijpelijk, maar onnodig. Als iemand jou iets cadeau geeft, gaat het altijd om het geefmoment. Iemand heeft aandacht en zorg besteed om voor jou iets uit te zoeken of zelfs te maken. Zorg dus dat je daar aandacht aan geeft aan dat moment.

Daarna kun je het best een keer uitproberen om te zien of je het fijn vindt. Maar, als dan blijkt dat je het niet prettig voor jou vindt werken, mag je het wegdoen. Als de gever er al een keer naar vraagt (wat ze vaak niet doen), kun je altijd zeggen: ik heb het geprobeerd, maar het was niet voor mij. Laat het in ieder geval NIETS een reden zijn om iets te houden wat niet bij je past. Jij bepaalt wat je in jouw huis wilt houden. Het is jouw kostbare ruimte, zie het dus ook zo.

4. Foto’s
De laatste en vierde categorie die ik hier wil benoemen is foto’s.

Je hebt tegenwoordig veel digitale foto’s, in deze module richt ik mij vooral even op de papieren foto’s. Ook bij foto’s is het zo dat je alles op 1 plek kunt verzamelen en dan kunt sorteren. Als je nooit foto’s hebt weggedaan, zul je zien dat er ook heel veel foto’s zijn die helemaal niet leuk zijn om naar te kijken. Foto’s waar je lelijk op staat. Foto’s die slecht belicht zijn. Of foto’s van een relatie die je pijn heeft gedaan. Of van momenten waar je niet aan herinnerd wil worden.

Ga door al je foto’s heen en besluit welke nog een plek verdienen in jouw huis. Wees hierin ook kritisch over wat er mag blijven en ….wees lief voor jezelf in de keuzes die je maakt. Als je daar specifiek hulp bij nodig hebt, is het ook eens handig om te kijken op de site van de Foto Organizers Nederland. Zij helpen je graag.

Organiseren

Tot zover de categorieën die ik hier wilde benoemen, omdat ze wat extra aandacht nodig hebben. We gaan het nu hebben over hoe je dit soort spullen kunt opbergen of organiseren.

Om sentimentele dingen goed te organiseren is het belangrijk om te begrijpen wat het is. Kun je er bijvoorbeeld een nuttige functie aangeven. Zo eten wij sinds 4 jaar dagelijks van het trouwservies van mijn ouders. In plaats dat het op de bovenste plank stof staat te vangen tot het er een speciale gelegenheid is. Van de bodywarmer die mijn vader kocht toen ik werd geboren, heb ik een huisvest gemaakt, dat ik nog dagelijks draag in de winter. Dus, probeer na te gaan of je nog iets nuttigs kan doen met het object.

Natuurlijk, je kunt emotionele dingen in een doos bewaren op zolder. Zodat ze niet kapot kan gaan en de generatie na jou er ook nog naar kan kijken. Zorg dan dat je het in een goede doos opbergt, bij voorkeur geen karton, maar wel plastic. Plak er een goed label op, zodat je altijd weet wat erin zit. En doe dit alleen als je het wilt bewaren voor de generatie na jou of omdat je het af en toe nog door je handen wilt laten gaan.

Als de generatie na jou het toch wil wegdoen, is dat niet ingewikkeld, want op het label staat precies wat erin zit. Je zou er zelfs een briefje bij kunnen doen, waar ze het kunnen doneren, als het om historisch erfgoed gaat bijvoorbeeld. Kortom: maak je keuze bewust.

Wil je het etaleren in je woning, probeer de objecten dan zoveel mogelijk te bundelen. Ik noemde het net al even. Dat is rustiger dan dat je het door je hele huis heen plaatst. Door het te bundelen op 1 plek creëer je een soort altaar, een plek waar het aandacht en rust krijgt.

De opdracht

Iedere module eindigen we met een opdracht. Voor nu is dit jouw opdracht:

1. Bepaal welke sentimentele dingen je wilt checken.
2. Leg die allemaal op soort bij elkaar en raak ze allemaal 1 voor 1 aan.
3. Welke mogen er blijven?
4. Zoek een mooie plek voor ze en maak ze echt onderdeel van je huis.
5. Zoek een mooie plek voor de spullen die weg mogen.

Zet m op! En als je tussendoor vragen hebt, kun je mij altijd bereiken op een van deze nummers.

Tot ziens, bij de volgende module!

Liefs, Eva.

ps: LUISTERTIP – in deze aflevering van de Opruimbesties Podcast vertel ik je alles over het loslaten van spullen, ook als er sentimentele waarde aan zit.