Selecteer een pagina

Een opgeruimde kinderkamer nodigt uit om in te spelen! Een opgeruimde kinderkamer geeft je kinderen de rust om te spelen en jouw de rust omdat ze het zelf kunnen opruimen. Maar…dat is natuurlijk niet iets wat vanzelf ontstaat. In deze blog een paar praktische tips om het voor jullie kinderkamers ook te realiseren, voordat al het Sinterklaasspeelgoed weer binnenkomt lopen!

Want, dit weekeinde is Sinterklaas weer in ons land gekomen, het grote kinderfeest gaat weer losbarsten. Stiekem vind ik het altijd een van de leukste weken van het jaar. Pepernoten. Pakjes. Opwinding in die kinderoogjes. En hun fantasie die fulltime draait om allerlei Sint-gerelateerde problemen op te lossen. Maar….het is ook de tijd van nieuw speelgoed. Nieuw speelgoed voor een kind dat al best wel veel speelgoed heeft. Nieuw speelgoed dat opgeruimd moet worden in een kinderkamer, waar al best veel speelgoed staat.

Als ouder wil je (neem ik aan) graag dat je kind zelf zijn speelgoed opruimt, maar ook dat hij bij al zijn speelgoed kan. En dat is natuurlijk wat lastig als de kamer vol ligt met speelgoed. Dus, hoe nou om te gaan met die tsunami aan speelgoed die er bijkomt? Hier deel ik graag een paar opruim-tips met je.

Tip 1: maak een lijstje

Het klinkt zo logisch, maar het valt me op hoe weinig ouders die voor hun kinderen organiseren. Maak 1 keer per jaar een lijstje op (bijvoorbeeld) lijstje.nl en dan kun je het hele jaar bijhouden wat je kind wilt. Mijn kids zijn allemaal in de winter jarig, dus we maken daar Sinterklaaslijstje, dat ook gelijk nuttig is voor hun verjaardagen. Zo voorkom je dat er speelgoed je huis inkomt, waar ze eigenlijk niet mee spelen of wat jij liever niet binnen ziet komen….Voorkomen is beter dan genezen:-).

Tip 2: ruimte maken in November

Gebruik November om (niet perse samen met je kind) door het speelgoed heen te gaan en ruimte te maken voor het nieuwe speelgoed. Zo kan je het ook aan je kind uitleggen: als we nu afscheid nemen van die poppen waar je niet meer mee speelt, komt er ruimte voor die nieuwe Barbie die je graag wilt, bijvoorbeeld. Sorteer alles zodat je ziet hoeveel er van wat is. Zo krijg je ook gelijk een goed beeld van waar je kind nu mee speelt. Vervolgens haal je alles eruit waar je kind te groot voor is geworden of waarvan je weet dat ze er niet perse blij van worden. Je kunt dit samen met je kind doen, maar voor sommige kinderen is dit heel lastig. En als jij speelgoed wegsluist, waar ze nu niet mee spelen, is er een grote kans dat ze het niet missen. Wat ik dan doe, is dat speelgoed op de zolder zetten in een saaie doos. En als niemand ernaar vraagt die aankomende maand, doneer ik het met alle liefde aan een organisatie die er wel blij van wordt.

Tip 3: zorg voor een opruimsysteem in de kinderkamer

Als je dan nu duidelijk hebt, welk speelgoed mag blijven, zorg dan dat het op zo’n manier wordt opgeruimd, dat je kind het toegankelijk is voor je kind. Zo kunnen ze zelf variëren waar ze mee spelen en nog leuker…ze kunnen het zelf weer opruimen. Denk in labels en bakken, zodat ze zonder problemen begrijpen hoe het werkt. Houd daarbij ook rekening met hun leeftijd. Dus, bij een kleuter werk je met labels op kleur en bij een peuter moet je een label maken met een tekeningetje erop of een cijfer. Bij een (lezende) groep 4’er, zorg je voor duidelijk leesbare labels met een korte tekst. Verdiep je in je doelgroep en je opruim-systeem ontstaan vanzelf!

Voorbeeld van een opruim-systeem

Hieronder een voorbeeld van de kinderkamer van een drie-jarige. Ze had uitgebreid gespeeld met haar knuffels. Toen het tijd was om op te ruimen, wist ze precies wat in welke bak terug moest. De grijze en donker-roze bakken hebben kleine naamlabels, met een nummer. Zij weet precies dat in bak 2 de Little People poppetjes zitten en dat in bak 5 de auto’s gaan. Tien minuten later is alles opgeruimd!

Kinderkamer rommelig

Na het spelen en VOOR het opruimen.

Een opgeruimde kinderkamer

En dit is tien minuten later, alles is opgeruimd d.m.v. een systeem.

Opgeruimd in een bak met label

Het zijn simpele bruine kado-labels van de Hema, met een categorie en een nummer.

Opgeruimd in een bak met label

Ze heeft hier net een paar nieuwe auto’s gekregen, dus die bak zit best vol. Maar, het past en zij kan het opruimen. Dus, dan werkt het!

Tot zover! Ik hoop dat je vol goede moed de feestdagen in gaat en veel plezier hebt van die blije kindergezichtjes. Met een goed opruim-systeem, kan je de hele wereld aan:-). En als je nog wat tips wilt over hoe je het bij jou thuis kunt aanpakken, check dan ook eens mijn Pinterest pagina voor tips of mail mij voor een vrijblijvend intake-gesprek.

Zet ‘m op en have fun doing so!

Ciao, Eva.