Selecteer een pagina

Vandaag ging ik aan de slag bij een client die haar hele huis KonMariet. We hebben de categorie kleding, boeken en papier al gehad. Dus vandaag was het tijd voor de categorie KOMONO. Kort gezegd is dat eigenlijk alles wat je op bol.com kan kopen….en dat is natuurlijk veel, heel veel.

Wat is Komono?

Denk aan de keukenmachines die in je keuken staan, maar ook de borden die je van je oma hebt gekregen. De voorraad schoonmaakmiddelen die je in de sale hebt gekocht. De make-up remover in je badkamer. De cd’s die je al jaren bewaart, maar eigenlijk niet meer gebruikt. Kortom, een grote hoeveelheid spullen die je niet allemaal meer bewust gebruikt of bewaart. En als je dan alles bij elkaar legt (soort bij soort), krijg je weer dat shock-effect. Het effect dat er voor zorgt dat je je realiseert dat je heel veel van 1 categorie of soort hebt. Dat je er op die manier achter komt, dat je heel veel zout voor de vaatwasser en vaatwas-tabletjes hebt, bijvoorbeeld. Dat weet je pas, als je dat allemaal bij elkaar zet. Net als bij de categorie kleding, in het begin.

Opruimen werkt enthousiasmerend!

Het was weer een geweldige sessie! Mijn client is zo gemotiveerd om een huis met meer rust en ruimte te krijgen, dat ze volop toegewijd is om haar huis op te ruimen. Haar enthousiasme is aanstekelijk en dat is voor mij natuurlijk super leuk werken:-). Met goedkeuring van mijn client, hieronder een paar voor- en nafoto’s en aandachtspunten voor als je zelf aan de slag wil. We leggen hieronder de nadruk op de keuken en trapkast, zodat het een beetje overzichtelijk blijft voor je, maar deze categorie Komono, kom je dus door je hele huis tegen….

De trapkast

We hebben alle spullen eruit gehaald en alleen teruggeplaatst wat mag blijven. De stellage-kast is tijdelijk, want er komen nog maatwerk planken. Dat is bijna altijd wenselijk bij een trapkast, omdat het van die onhandige hoekjes heeft. Dus als je alles in die ruimte optimaal wilt benutten is maatwerk je oplossing!

De keuken

Hier hebben we ook alles uit de kastjes gehaald en alleen teruggeplaatst wat al open is. De gesloten voorraad gaat naar de trapkast, als daar de planken hangen. Zorg dat je het ook terugplaatst zoals je het gebruikt; dus zoetigheid op 1 plank en je hartige snacks op een andere plank.

In het gootsteenkastje zijn alleen de spullen teruggekomen die al open waren. Alle gesloten voorraad verpakkingen, gaan ook naar de trapkast.

Bij de serviesplanken hebben we helemaal niet zoveel veranderd. Maar, het grote verschil zit hem erin dat we alles hebben weggehaald dat er niet hoorde. En ook hier zijn de kasten bovenop weer leeg. Dat geeft vanuit de rest van de keuken ook een heel rustig aanzicht, als de deurtjes dicht zijn.

We hebben bij deze keuken veel opbergers gebruikt die de client al in huis had. Dat is een prima start punt. Als je dan een tijdje met de nieuwe indeling hebt gewerkt, kun je natuurlijk prima naar de IKEA gaan om bakken te kopen die precies passen in de kastjes. Het is cruciaal dat je niets uit het zicht zet en er makkelijk bij kunt. Alleen op die manier houdt je het netjes.

Zorg dat alles per categorie terugkomt in de kast en houd de bovenkant van de kastjes leeg. Wat daar staat, kan alleen maar stoffig worden en ongebruikt blijven.

Zoals je ziet, geeft het veel meer rust als je je spullen per categorie opruimt. Dus de ontbijtspullen op een plank bij elkaar en de thee en koffie op een andere plank. Zo kun je snel en overzichtelijk bij je spullen. En dat geldt natuurlijk voor alle kasten/planken in je huis.

Categorie Komono

De komono categorie is een grote categorie, dus neem er de tijd voor en plan een aantal dagdelen in, dat je gefocust hiermee aan de slag kunt. Zeg afspraken af en laat je niet afleiden door je phone. Het is even tijd en aandacht investeren, maar dan is dit een hele dankbare categorie!

Zet ‘m op en have fun doing so!

Ciao, Eva.