Ontspullen is leven met minder spullen. Hoe minder spullen in je huis, hoe overzichtelijker het is. Klinkt simpel, is ook simpel. Maar, het is vaak ook heel lastig om zo te leven. Een hele stroming van minimalisten benadrukken dat ze er gelukkiger van worden, om te leven met minder spullen.
Ik ben zelf geen echte minimalist, maar ondersteun de gedachte wel. Want, hoe minder spullen je hebt, hoe minder je ze hoeft te verzorgen, onderhouden en opruimen. En de waarheid is, dat de meeste van mijn klanten moeite hebben om thuis overzicht te houden, omdat ze teveel spullen hebben. Dus, ontspullen, zoals dat heet, is vaak wel een hele goede weg naar meer ruimte en rust. Iets wat mijn klanten altijd graag nastreven. Maar, hoe doe je dat nou?
Waar word je blij van?
Allereerst is het belangrijk om te weten waar je blij van wordt. Precies zoals ik altijd volgens de Marie Kondo Methode werk. Wat heb je nodig om je leven te leiden zoals je wilt en welke spullen horen daarbij. Besteed je je tijd bijvoorbeeld graag aan breien, dan zijn je brei spullen super belangrijk. Maar, werken alle breinaalden wel fijn en gebruik je alle bolletjes wol ook echt? Of zitten er ook spullen tussen die je eigenlijk liever niet gebruikt en waar je een ander blij mee kan maken? Zo kan je keuzes maken over wat je wilt houden en wat er dus weg mag.
Wees kritisch en stel jezelf vragen. Hier NEGEN vragen die je vooruit kunnen helpen om een keuze te maken:
- Hoe passen deze spullen binnen je levensstijl, je wensen voor het huis?
- Wat voor gevoel geeft het je? Blij? Belastend? Schuldig? Inspiratie? Mooie herinnering?
- Hoe zou je ze kunnen gebruiken, anders dan verborgen in de opslag?
- Heeft het zijn nut vervuld wellicht?
- Is het de huidige Eva of de Eva van 15 jaar geleden?
- Wie kan ik er blij mee maken?
- Waarom heb ik het gekocht destijds? Zou ik het nu nog een keer kopen?
- Zou ik er de volle prijs voor betalen als het niet in de aanbieding was?
- Moet/kan het gerepareerd worden?
Inspiratie op vier manieren
Goed, je hebt nu een beetje een beeld bij hoe je naar je spullen kunt kijken. Nu is het tijd voor inspiratie! Want, er zijn heel veel collega’s van mij (de meeste in Amerika), die dol zijn op declutter-challenges of uitdagingen rond ontspullen. Een leuke manieren om gemotiveerd afstand te doen van je spullen. Een stok achter de deur. En een manier om het een beetje leuk te maken. Hieronder 4 challenge projecten die het super goed doen en heel veel volgers over de hele wereld hebben gehad:
Challenge optie 1 – 40 vuilniszakken in 40 dagen
Het idee is, dat je 40 dagen lang, iedere dag een ruimte in je huis aanpakt. En zo iedere dag een zak vult met spullen die weg kunnen. Ze geven niet aan hoeveel je per dag in de zak doet, het gaat erom dat je er iedere dag bewust mee bezig bent om keuzes te maken. Denk aan een goed doel en maak het voor jezelf zo makkelijker om afstand te doen van de spullen die jou in de weg liggen:
Challenge optie 2 – een jaar geen kleding kopen
Ze schreef een bestseller over het onderwerp en raakte zo veel mensen. Het idee is dat je een jaar geen kleding koopt en je focust op de spullen die je al hebt. Zo voorkom je miskopen en spaar je geld. Aan het einde van het jaar, ben je je veel bewuster van kleding en wat het met je doet. Ik heb het zelf ook gedaan, toen ik in San Francisco woonde een jaar. Ik had als doel af te vallen dat jaar en zou pas weer kleding kopen als ik op dat gewicht was. Doel bereikt, ik haalde na een jaar dat gewicht en kocht die spotbroek waar ik al het hele jaar naar uitkijk. Ik ben sindsdien altijd anders naar kleding blijven kijken. Het is echt een levensveranderende methode om meer bewustwording te creëren rond je aankoopgedrag.
Challenge optie 3 – 30 dagen iedere dag eentje meer
Dit is mijn lieveling challenge. Je raakt echt heel erg gemotiveerd om aan de slag te gaan met ontspullen. Het idee is dat je 30 dagen lang iedere dag iets weg doet. Op dag 1 doe je 1 ding weg, op dag 2 doe je 2 dingen weg, op dag 3 doe je 3 dingen weg etc….Spannend he! Maar, ook super effectief. Het is wel belangrijk dat je voor ogen blijft houden dat het gaat om de spullen waar je blij van wordt. Dat kan ik niet vaak genoeg benadrukken. De spullen waar je blij van wordt, zijn de spullen waar je jouw focus op houdt en ondertussen wordt ook steeds duidelijker waar je niet blij van wordt. En na een maand is je huis een stuk leger en overzichtelijker.
Challenge optie 4 – je kledingcollectie minimaliseren
Dit is een wereldberoemde challenge en miljoenen zijn je al voor gegaan in deze opdracht. Deze uitdaging gaat er van uit dat je drie maanden lang, slechts 33 kledingstukken draagt. Het gave aan deze challenge, is dat je anders gaat kijken naar je kledingcollectie. Je gaat kleding op een andere manier combineren en ziet mogelijkheden die je eerst helemaal niet zag. Geweldig toch! Heel benieuwd naar deze challenge.
Tot zover! Heel benieuwd of jij een van deze challenges al een keer hebt gedaan en wat je ervaringen waren. Zolang je het ontspullen nooit als doel stelt, maar de weg naar het eindresultaat, weet ik zeker dat sommige je vooruit kunnen helpen naar een huis met meer rust en ruimte.
Zet ‘m op en have fun doing so!
Ciao, Eva.