Selecteer een pagina

Stel je voor; je doet je kledingkast open en alles ziet er netjes recht en orderlijk uit. Je hoeft niet alle hangertjes aan de kant te duwen om dat schone jurkje terug te hangen….er is voldoende plek. Zie je het al voor je? Wat een heerlijk gevoel he! En moet je nagaan hoeveel tijd je bespaart als je ’s ochtends direct kunt zien wat je opties zijn. Als je bij het uitzoeken van je kleding niet continue verrast wordt door ongestreken shirts, broeken die toch net iets te strak zitten of sokken met gaten. Geen kledingcrisissen meer, geen chaos. Ziet je kast er al zo uit? Dan heb je het goed voor elkaar. Lees vooral verder, maar jij mag ook een kopje thee halen. Ziet jouw kast er iets anders uit….dan moet je hier even verder lezen. Want met deze VIJF tips, kun jij ook zo’n droomkast krijgen.

Tip 1 – Maak het zichtbaar

Zorg dat al je kleding in het zicht ligt. Geen stapels achter stapels. Geen kleding over kleding hangen aan hangers. Als je het ziet, kun je het dragen. Zie je het niet, draag je het niet. Simpel he;-). De enige oplossing (naast groter wonen) om dit te realiseren, is wegdoen van kleding die je niet draagt of wilt dragen. Dus, block 2 uur in je agenda, haal alle kleding uit je kast en gooi het op 1 grote stapel naast je kast. Pak alles beet en voel oprecht of je er blij van wordt. Does it spark joy? Het is geen loze kreet, het betekent echt iets: wat voel je bij dat kledingstuk? Vind je het mooi, past het goed bij je figuur? Draag je het nog? Is het kapot? Krijg je er zweetvlekken in na 5 minuten? Zoveel vragen die je jezelf kunt stellen om te achterhalen of je er blij van wordt. Is het antwoord JA, dan gaat het terug de kast in. Is het antwoord NEE, dan mag je het wegdoen. Zo zorg je dat je een kast hebt met alleen kleding die je morgen gelijk aan zou kunnen. En die kleding is toegankelijk en zichtbaar voor jou, wanneer je je kast open doet.

Tip 2 – Geef herinneringen een plek

Veel klanten van mij hechten waarde aan kleding omdat het ze herinnert aan een bepaald moment. Heel begrijpelijk, dat heb ik zelf ook. Maar, wees wel realistisch. Is het een kledingstuk dat je nog kunt dragen? Past het nog? Of is het meer de wens van de gedachten? Wees eerlijk tegen jezelf en maak de keuze: mag dit een plekje op een van mijn beperkte en waardevolle planken/hangers? Of kies ik hier een andere plek voor? Bijvoorbeeld een herinneringsdoos. Of geef het aan iemand die er weer een heel nieuw avontuur mee kan beleven. De herinnering zit in je hoofd, het stukje stof vervangt dat niet.

Tip 3 – Leg je vakantiekleding apart

Zomervakantie-kleding is heel onhandig om mooi op te bergen. Het heeft spaghetti-bandjes, weinig stof en je hebt het maar een paar weken in het jaar nodig. Bewaar deze spullen daarom in een (duidelijk gelabelde) doos op de bovenste plank van je kast. Als het buiten min tien is hoef je dan niet tegen deze kleding aan te kijken en als het moment daar is, word je zo blij van die doos vol met heerlijke zomervakantie kleren. Zeker als je er een Robijn geur-builtje inlegt, ik zeg GENIETEN!!

Tip 4 – Galajurken houden van ruimte

Als je galakleding hebt, is het belangrijk om dit goed verpakt te bewaren. In een hoes en hangend zonder dat er vieze handjes of scherpe objecten tegen aan kunnen komen. Deze kleding hangt dus niet tussen je dagelijkse kleding. Dat is niet nodig en maakt het heel onoverzichtelijk. Zorg voor een aparte plek in je kast of investeer in een aparte kast waar je deze kleding kan bewaren, samen met je seizoensjassen. Super handig en heel overzichtelijk.

Tip 5 – Het netjes houden

De laatste tip is misschien wel de makkelijkste. Want, als je eenmaal hebt gezorgd dat alles met aandacht weer in je kast hangt/ligt, zul je veel meer oog hebben voor je huidige garderobe. Misschien kom je wel tot de conclusie dat je nog super veel leuke kleding hebt, waar je nog zeker dit seizoen meer vooruit kan. En als je het toch wilt aanvullen, kun je nu heel gericht inkopen. Zorg dat je het bewust doet en houd je kast netjes en schoon. En met allemaal dezelfde hangers, is je kast helemaal een looker! Zeker als je een dunne variant kunt vinden met anti-slip materiaal, die toch sterk genoeg is om je winterjas te houden, zoals deze van The Container Store. Dan bespaar je namelijk ook nog ruimte in je kast. Win, win!!

Heb je toch nog moeite met het afscheid nemen van kleding en heb je nog een steuntje in de rug nodig? Lees dan ook mijn blog over leren weggooien en zet die volgende stap naar een opgeruimder leven!

Zet ‘m op en have fun doing so! Ciao,

Eva.