Rommel

Hier schrijf ik meestal, over hoe je je huis opgeruimd kunt krijgen én houden. Logisch, want dat is wat ik doe: mensen leren hoe ze kunnen opruimen en ook daadwerkelijk helpen met het opruimen. Maar, ik krijg ook heel vaak de vraag Waarom is míj́n huis niet opgeruimd? En daar wil ik het vandaag met jullie over hebben.

Om te beginnen met een moeilijk woord, rommel. Want, ik gebruik dit woord zelf eigenlijk nooit als ik over opruimen praat. Rommel klinkt heel negatief, alsof je geen respect hebt voor je spullen. Alsof het niet in je huis hoort, maar eigenlijk in een vuilnisbak.

Maar, toch is dat wat veel mensen ervaren als ik bij ze thuis kom; rommel. Als zij door hun voordeur komen, ervaren zij rommel en chaos, verliezen het overzicht en weten niet meer waar te starten. Dus, vandaag wil ik het toch eens hebben over dat gekke woord en dan vooral, hoe komt het nou dat er rommel is. In de kern zijn er twee oorzaken voor een rommelig huis: je hebt teveel spullen of je hebt geen systeem in je huishouden. En die ga ik hier even uitleggen.

Oorzaak 1: teveel spullen

Als je teveel spullen hebt in huis, zijn je kasten uiteraard overvol. Kunnen lades niet meer dicht en staan er vaak spullen op gekke plekken. Ga voor jezelf eens na hoe nou komt dat je zoveel spullen hebt? Krijg je veel spullen van mensen en maak je daar geen keuzes bij wellicht? Hoe ga je om met spullen die je kinderen mee nemen naar huis? En wat is je relatie met spullen uit het verleden? Koop je veel spullen in de uitverkoop die je later misschien toch niet nodig hebt? Ben je een Action-liefhebber? Is winkelen voor jou een vorm van vermaak? Probeer eerlijk te kijken naar je spullen en beantwoord voor jezelf de vraag hoe het komt dat er zoveel spullen zijn. Als je de oorzaak hebt vastgesteld, is het tijd om aan de slag te gaan en de oorzaak te elimineren. Daarna kan je gaan downsizen in spullen. En dat is vaak een groot project dat je in stapjes moet doen. Alles stappen hiervoor lees je in mijn gratis e-book ‘Haal alles uit je huis!’, wat je op mijn homepage kan downloaden. Maar, in de kern komt het hierop neer:

  1. Verdeel je huis (in je hoofd), in de volgende categorieën: kleding, boeken, papier, Komono en sentimenteel. En in die volgorde ga je alle spullen in je huis door. Je begint met alle kleding in je huis, daarna doe je alle boeken, dan al het papier. Vervolgens de overige-categorie Komono en ten slotte alle sentimentele dingen zoals foto’s, erfstukken en andere herinneringen.
  2. Als je per categorie hebt gekeken waar je blij van wordt, weet je ook goed wat je wilt houden en wat niet. De spullen die je niet wilt houden, kun je dan in dankbaarheid afvoeren.
  3. En tenslotte ga je op zoek naar een manier om de spullen een plek te geven in je huis, zoals jij het ook wilt gebruiken.

Oorzaak 2: geen systeem

En dat brengt ons ook gelijk bij de tweede oorzaak. Want er zijn ook mensen die alles uitgezocht hebben en overal keuzes bij hebben gemaakt, maar toch hun huis nog als rommelig ervaren. Dan komt het omdat de spullen niet een vaste plek hebben. Je hebt dan niet teveel spullen perse, maar ze moeten nog wel hun plek vinden. Dit organiseren van je spullen is heel belangrijk om het opgeruimd te houden. Het is ook een hele leuke fase, want je kunt gaan nadenken over hoe je je huis en de spullen die daarin staan wilt gebruiken. Wil je bijvoorbeeld je hobby spullen veel kunnen gebruiken? Dan moeten die spullen een vaste plek hebben, waar je ze iedere keer weer kunt terugplaatsen en gebruiken.

Denk aan lades, planken, bakken, labels, haken etc…Sleutels op een vaste plek. Een plek om je schoenen iedere dag terug te zetten als je thuis komt. Maar, ook een vaste plek voor papieren waar een actiepunt aan zit. En een vaste plek voor spullen die je wilt bewaren omdat het een herinnering is. Kortom, kijk naar de ruimte die je hebt, wat jij belangrijk vindt en creëer daar ruimte voor. Daarnaast moet je dan samen ook afspraken maken, zoals ruim je spullen op na gebruik. Dat geldt dan voor iedereen in huis, dus geef het goede voorbeeld. En aan het einde van de dag doe je dan een tien-minuten-rondje en blijft je huis ook echt netjes.

Maak een plan

Misschien klinkt het hier boven heel simpel, maar vergeet niet dat opruimen een hele reis is. En dat is helemaal okay. Want, daarna hoef je dat niet nog een keer te doen. Je gaat 1 keer heel bewust de keuze aan om een einde te maken aan het ongemak van een vol en/of ongeorganiseerd huis. En daarna is het een commitment die je aan gaat. Sommige mensen nemen twee weken vrij en gaan er helemaal voor. Anderen nemen hier een heel kalenderjaar voor een doen het stap voor stap. Kies je eigen tempo, maar maak een commitment en een plan. Dan kom je ook op een mooi eindresultaat!

En als je het opruimen niet alleen wilt doen of je wilt dat duwtje in de rug die je helpt om het plan te realiseren, weet dat je mij altijd kunt contacten. Ik help je graag! Lees hier wat jouw voorgangers hebben meegemaakt en zet zelf ook de volgende stap naar een blijvend opgeruimd huis.

Zet ‘m op en have fun doing so!

Ciao, Eva.