Selecteer een pagina

Ieder huis heeft schoenen. De een iets meer dan de ander. Afhankelijk natuurlijk van wie er wonen en hoe ze leven. Maar, één ding heeft iedereen mee te maken: iedere dag doen we schoenen aan en ook weer uit. Maar, waar laat je die schoenen als ze niet aan je voeten zitten? En hoe houdt je het netjes? Overzichtelijk en handig opgeborgen voor iedereen? Hier lees je meer over hoe je dat thuis kan organiseren.

Kies bewust

Het begint met overzicht krijgen van wat je hebt. Dus, leg al jouw schoenen bij elkaar. Haal ze van zolder, uit de kelder, uit je sporttas, uit de kledingkast en uit de gang. Leg ze allemaal bij elkaar en check bij jezelf welke je echt heel mooi vindt. Van welke wordt je blij en welke zitten lekker. De schoenen die je niet zo vaak meer draagt leg je even apart. De schoenen die je niet meer wilt dragen, kun je gelijk apart leggen voor het goede doel.

Bij de schoenen die je niet zo vaak meer draagt, kun je je een paar vragen stellen: waarom draag ik ze niet meer? Is er geen gelegenheid geweest (corona duh) of zitten ze niet zo lekker als vroeger of je gehoopt had toen je ze kocht? Probeer jezelf voor te stellen dat je morgen een gelegenheid hebt om ze aan te doen, zou je dan dit paar kiezen of toch die comfi sneakers die overal bij kunnen? Check zo iedere schoen en maak een keuze: maken ze mij nog blij (spark joy) of is het tijd om afscheid te nemen?

Bepaal waar je ze wilt hebben

Nu je weet welke schoenen je wilt houden, kun je kijken hoe je ze thuis wilt organiseren. En dat begint met de vraag: waar doe je je schoenen uit en aan? En hoeveel schoenen heb je? Een hele gebruikelijke oplossing is voor iedere huisgenoot 2 of 3 paar schoenen in de gang. De rest gaat dan netjes in de kledingkast. Maar, als jij in huis ook gewoon schoenen draagt, is het misschien wel handig om ze gewoon allemaal bij je kledingkast een plek te geven. Dan hoeven ze helemaal niet in de gang opgeborgen. Kortom, het begint met de vraag: waar doe je ze uit en aan?

Bepaal wanneer je ze nodig hebt

Sommige schoenen heb je niet voor dagelijks gebruik. Ik draag mijn pumps bijvoorbeeld maar een paar keer per jaar. Ze zijn ook nog eens kwetsbaar. Dus, die hebben een plek gekregen in de kledingkast. Een mooie plek, waar ik ze stofvrij kan bewaren en waar ik van ze kan genieten zonder ze te dragen:-). Net als mijn wandelschoenen. Die komen iedere week modderig terug uit het bos, dus die liggen in onze bijkeuken op een plek waar we ook de regenlaarzen bewaren. Daar hebben we een achterdeur, dus kunnen we ook makkelijk naar binnen, zonder het hele huis door te moeten met vieze modderschoenen. Ga op die manier op zoek naar jouw levensstijl en wat jij belangrijk vindt. Pas daar je (opberg)systeem op aan. Alleen als het makkelijk te onderhouden is, kan je het opgeruimd houden. Zorg dus dat het bij jullie/jou past.

Partner

Regelmatig geven klanten aan dat hun partners nog wat moeite hebben met het opruimen van schoenen. En dat is heel logisch. Als je iets wilt veranderen kan het wel 6 weken duren voordat verandering van patronen echt werkt. Geef je partner dus de tijd om aan het nieuwe systeem te wennen. Maar, geef in de tussentijd wel het goede voorbeeld en zorg dat het makkelijk te onderhouden is. Dus, als je partner liever op een andere plek zijn/haar schoenen uit- en aandoet, ga dan samen op zoek naar een oplossing die werkt. Misschien moet er wel een mand naast de bank komen, waar hij/zijn het liefst zijn schoenen uit- en aandoet. Het gaat erom dat er een oplossing komt die de ruimte netjes maakt en die voor iedereen werkt.

Kids

Bij kids is het belangrijk dat je duidelijk uitlegt waar ze hun schoenen kunnen opbergen en help ze hier ook (opbouwend) aan herinneren. In de klas hangen ze hun jas/rugzak ook iedere dag keurig aan het haakje in de gang. Dus, ze kunnen thuis dit soort duidelijke instructies ook opvolgen. Geef bijvoorbeeld iedere huisgenoot een eigen bak of lade voor zijn/haar schoenen en zorg bij kids ervoor dat hun bak herkenbaar is met een mooie sticker, een naamlabel of een bepaalde kleur bak. Laatst werkte ik bij een klant die voor haar drie kids drie bakken had gekocht voor in de gang. Iedere bak in een andere pastel kleur. Zelfde maat bak, maar heel herkenbaar voor de kids welke bak van hen is. Super mooie oplossing én functioneel. Daar word ik blij van!

Benut ieder hoekje

Bij het bedenken welk systeem het beste bij jullie past, is het ook belangrijk eens goed naar je ruimtes te kijken. Zijn er misschien hoekjes of plekken die je nog niet optimaal hebt benut? Bijvoorbeeld de achterkant van de deur, een ingebouwde bak in de onderste twee traptreden, de binnenkant van de meterkast-deur of de achterkant van de trap. Of misschien wil je wel maatwerk laten maken voor in de gang of een andere ruimte, dat is ook een super oplossing om iets te creëren dat echt bij jullie huishouden past. Benut in ieder geval ieder hoekje optimaal!

Inspiratie

Er zijn heel veel mooie opbergproducten beschikbaar voor het opbergen van schoenen. Hieronder een paar suggesties:

  • Ik ga voor inspiratie vaak naar Pinterest. Ik heb daar een board aangemaakt met alleen maar leuke ideeën. Doe er je voordeel mee!
  • Deze Leifheit organizer kan je achter een deur bevestigen en geeft veel ruimte aan schoenen, maar kan je ook heel praktisch gebruiken voor andere kleinere dingen. Maar, je kan ook een ander soort rek gebruiken voor achter je deur, waar ook schoenen in kunnen, zoals deze via SoClever. Of deze bij Bol.
  • Als je schoenen niet dagelijks gebruikt, is het handig om ze te kunnen stapelen op een plank. Met deze schoenendozen van IKEA bijvoorbeeld blijven ze stofvrij en zijn makkelijk plat te maken als je ze even niet nodig hebt. Een schoen-stapelaar kan handig zijn voor schoenen die je niet vaak gebruikt. Ik zou het niet voor dagelijks gebruik adviseren. Dit is een drempel om het te onderhouden. Maar, als je je schoenen niet dagelijks gebruikt, scheelt het wel veel ruimte in je kast.
  • En denk ook aan een onderlegger voor de plekken waar je modderige of zanderige schoenen parkeert, zoals deze van IKEA.
  • Of kies een bankje om je gang wat mee op te vrolijken en dan gelijk eentje met opbergruimte voor je schoenen. Zoals deze van BOL. Of als je iets meer ruimte hebt een kast als deze van Blokker. Maar, je hebt ook andere opties, zoals deze.
  • Als je een los schoenenrek wilt kopen, is het ook handig om te kijken of je een stapelbare wilt kopen. Want, dan kan je het ook uitbreiden tot de ruimte die je hebt. Zoals deze van SoClever.

Aan de slag

Kortom, genoeg mooie producten om je schoenen goed georganiseerd te krijgen in jouw huis. Maar, denk er wel om dat je eerst begint met uitzoeken wat je nodig hebt in aantallen schoenen en hoe je het wilt gebruiken. Dan, goed opmeten thuis wat er past en dan pas bestellen. Koop bewust! En als je toch iets meer hulp nodig hebt, is dat helemaal okay. Ik help je graag naar een opgeruimder huis, dus stuur me dan een bericht en dan kunnen we snel een afspraak maken.

Zet ‘m op en have fun doing so, ciao!

Eva