In de meeste huizen kom ik ze tegen: een trapkast of bijkeuken. Zo’n heerlijke plek waar je alles kunt verzamel en de deur van kunt dicht doen:-). Maar, wat nou als je deze plek ziet als een verlengstuk van je keuken? Of als verlengstuk van je gang? Dit is namelijk echt de meest verwaarloosde kamer in het huis. Wat een potentie! In deze post een paar ideeën om lekker los te gaan!

Soort bij soort

Opruimen begint altijd met sorteren. Dus, of je nou een keukenlade, kast of hele kamer gaat opruimen, je begint altijd met sorteren wat erin zit. Soort bij soort en dan pas zie je wat je hebt. Namelijk; teveel vuilniszakken op voorraad (dus die hoef je voorlopig niet meer in de bonus te kopen) of teveel flessen witte wijn (wat je nooit drinkt). Als je hebt besloten wat je wilt houden en dus een plek in deze kast verdient, bewaar je het ook per soort op. Dus, probeer na te denken hoe je het gaat gebruiken. Ik heb bijvoorbeeld een bak met ‘vuur’ erop. Daar bewaren we alles wat te maken heeft met de open haard, maar ook kaarsen en lucifers of die kaarsen mee aan te steken. Zo kun je nadenken over hoe jij je kast zou willen gebruiken.

Met een label blijft het op zijn plek

En dat brengt ons gelijk bij het volgende belangrijke punt: als je alles soort bij soort opruimt in de kast, zorg dan ook dat het in een bak zit met een label. Labels zijn ook zo ondergewaardeerd. Het heeft niets te maken met perfectionisme of rigide zijn (vooroordelen die ik vaak hoor over labels), maar alles met GEMAK! Want, als er op een label staat ’tupperware’, ga je daar natuurlijk geen vuilniszakken in opbergen. En denk ook aan je huisgenoten. Mijn man zweert bij de labels; hij hoeft nooit na te denken, maar grijpt gelijk goed. Dat scheelt tijd mensen. KOSTBARE TIJD!!!

labels-bijkeuken.jpg

De bakken zijn van IKEA en de labels heb ik besteld bij Etsy.

Maatwerk voor de gekke hoekjes

Goed, dat zijn de basics voor elke kast: sorteren en opbergen met labels. Nu moet je kijken naar wat er in jouw kast mogelijk is. Denk ook eens aan maatwerk van een goede timmerman. Tuurlijk kun je die Gamma planken ophangen met die metalen wandhaken. Maar, hoe ga je dan om met die plek onder de traptreden? Een timmerman kan met je meedenken over hoe je moeilijke plekken optimaal benut. Denk ook eens aan lades onder je trapgedeelte. Of haken aan de traptreden voor rugzakken en sporttassen. Op mijn pinterest pagina voor trapkasten, vind je heeeeeel veel inspiratie. En als je ruimte hebt voor een bijkeuken, kan je hier helemaal los gaan.

haken trapkast.JPG

Bij ons heeft ieder gezinslid een eigen haak voor tassen en soms zelfs twee. Op deze foto missen twee schoolrugzakken, 1 gymtas en 1  creche-rugzak. Maar, verder; van van links naar rechts: een balletrugzakje, een gymtas, mijn handtas, een luiertas en helemaal rechts een rode plastic tas met spullen die ik nog aan een vriendin moet geven. 

Aan de slag

Tot zover! Als je geïnspireerd bent om je trapkast of bijkeuken nu eens goed aan te pakken, plan vandaag dan een dag om dat te gaan doen. Mag ook in het najaar zijn, als je wilt wachten op een regenachtige dag. Maar, onderneem vandaag actie om te besluiten er iets aan te doen. Want, zo’n super handige plek, kun je toch niet onbenut laten!

En als je toch nog wat meer ideeën of hulp nodig hebt, mag je altijd bellen en kom ik graag een keer bij je langs om te praten over de mogelijkheden.

Zet ‘m op en have fun doing so!

Ciao, Eva.