Wat moet je doen met cadeautjes die je geen vreugde geven?

De feestdagen liggen alweer lang achter ons, maar grote kans dat de cadeautjes die je hebt gekregen er nog zijn. Ben je blij met je cadeautjes? Gebruik je ze graag? Het is heerlijk om verwend te worden. Maar, soms gaat het mis. Dan geeft iemand je iets wat je helemaal niet wilt hebben. Kan natuurlijk gebeuren. Dan is het goed om hier aan te denken:

Voorkomen is beter dan genezen

De gever heeft (mogelijk) moeite gedaan om iets voor jou te bedenken of uit te zoeken, zodat hij/zij je iets kan geven waar je blij van wordt. Super lief natuurlijk, maar ook lastig. Want, hoe weet iemand nou waar jij blij van wordt? Je kunt een lijstje online maken of navragen wat iemand wilt. Maar, niet iedereen doet dat graag.

Het is okay

Dus, we gaan hier even uit van een spontaan bedacht kado. Nogmaals, super lief. Maar, alleen omdat iemand het leuk vindt om iets aan jou te geven, hoef jij het niet leuk te vinden. Het is helemaal okay als jij het kado niet mooi/leuk/lekker vindt.

Het geef-moment

Maar, je wilt de ander niet kwetsen natuurlijk. Dus, hoe ga je daarmee om? Wees allereerst dankbaar als je iets krijgt. Geef die persoon aandacht bij het open maken. Zeg dankjewel of stuur een bedankberichtje. Kortom, doe moeite voor het geef-moment. Want, daar gaat het om. Het moment dat iemand jou blij wilt maken. Dus, daar geef je de gepaste aandacht aan.

En dan…

En als je het kado dan 1 keer hebt gebruikt en het is net jouw ding, mag je het gerust weg doen. Dat hoef je natuurlijk niet proactief met de gever te delen. Maar, als hij/zij er ooit naar vraagt, kun je dan altijd zeggen: ik heb het geprobeerd, maar het past niet bij mij of ik vond het toch niet zo lekker. Dat is met respect omgaan voor een kado en de gever.

Spark Joy

Het is dus niet nodig om iets maanden/jaren te bewaren omdat je het van iemand hebt gekregen. Dat is gewoon zonde van jouw kostbare ruimte in huis. En dat is zeker niet wat de gever in gedachte had. Dus, heb jij nog kadootjes liggen die je nog niet hebt gebruikt? Maak er dan gelijk werk van om deze te gaan gebruiken de komende week en maak dan een beslissing: word je er blij van? Does it Spark Joy? Mag het blijven? Of mag het misschien gedoneerd? Iedere keuze is goed, als jij er maar voor kiest dat het in jouw huis hoort en niet de gever.

Zet ‘m op en have fun doing so!

Ciao, Eva