De feestdagen zijn (bijna) allemaal voorbij en dus is het ook langzaam tijd om al die vrolijke lampjes, kerstbomen en versieringen op te ruimen. Maar, hoe zorg je er nou voor dat je dit handig kan doen, zodat je er volgende jaar weer optimaal van kan genieten? Ik geef je hier graag een paar tips:
Wanneer berg je het op?
Dingen die je haastig doet, gaan meestal niet soepel. Het geeft je ook vaak nog stress. Dus, gewoon niet doen. Plan gerust twee uur in om alles goed op te bergen en op te ruimen. Je bent jezelf achteraf echt dankbaar. Meest gebruikelijk is om uiterlijk op Drie Koningen alles weer op te ruimen wat je in huis hebt aan versieringen, maar ook dit is geen wet. Dus, laat je niet gek maken en plan het in op een moment dat het jou uitkomt.
Wat mag blijven voor volgend jaar?
Alles wat je opbergt kun je schoonmaken of in ieder geval checken of het nog heel is en of je er wel van hebt genoten de afgelopen weken. Soms heb je versieringen al jaren in huis omdat je ze hebt gekregen, maar zie je ze niet echt meer. Ze geven je niet echt meer de vreugde die je erbij zou willen. Vraag jezelf dan af wat je er nog mooi aan vindt? Past het nog bij het interieur van je woonkamer en wat je wilt zien tijdens de feestdagen? Zou je het morgen weer kopen als je in de winkel nieuw ziet?
Of zit er een sentimentele waarde aan, maar vind je het niet mooi genoeg om te etaleren? Als je op die laatste vraag JA antwoord, kun je het best bewaren, maar leg het dan niet bij je feestspullen neer. Dan zie je het ieder jaar en groeit je stapel. Dat geeft je het gevoel dat je heel veel feestversiering hebt, terwijl dat helemaal niet zo is. Sentimentele dingen die je niet meer wilt gebruiken, maar wel wilt bewaren, mag je apart opbergen. Zo blijft het overzichtelijk.
En weet dat winkels als Intratuin in november vaak een inzameling houden voor kerstversiering voor het goede doel. Dus, als je volgend jaar afscheid wilt nemen van bepaalde versiering, begin dan op tijd met uitzoeken en doneer het aan een goed doel.
Waar berg je het op?
Kerstversiering heb je meestal maar 2x per jaar nodig: de eerste keer als je het haalt om je huis mee te versieren, de tweede keer als je het weer terugzet voor het aankomende jaar. Belangrijk dus om een plek te zoeken waar je makkelijk bij kan, maar dus niet maandelijks bij hoeft. Denk aan een toegankelijke zolder, een hoge plank in een bijkeuken of een andere inpandige berging waar je de hoogte in kunt met planken. Liever niet de schuur of kelder i.v.m. vochtigheid. Maar, dat verschilt ook per huis natuurlijk. Kies dus een plek waar het de rest van het jaar niet in de weg staat en berg alle spullen bij elkaar op in dezelfde ruimte om overzicht te behouden. Belangrijk!
Opgeruimd staat netjes!
Als je dan hebt besloten wat er mee mag naar volgend jaar, is het tijd om te kijken wat je nodig hebt om het goed op te bergen. Mijn advies is altijd om voor dit soort dingen plastic bakken te gebruiken die afsluitbaar zijn. Kerstversiering staat bijna een jaar weggestopt op een plek waar je niet veel komt, dus dat nodigt ongedierte uit om een kijkje te komen nemen. En dat willen we natuurlijk niet! Hieronder een paar succesnummers die ik altijd graag gebruik voor kerstspullen:
- Kerstballen box met rode deksel van Sunware. Deze is geweldig voor het opbergen van alle spullen die je in de kerstboom gebruikt. Er zijn aparte niveaus voor je ballen en je kunt ook een apart niveau reserveren voor je lampjes. Ik gebruik er twee voor alle kerstboomversiering. Super handig, want ook stapelbaar en heel herkenbaar.
- De kerstboom gaat vaak terug naar zolder in de doos waar je hem in hebt gekocht. Helemaal okay als deze stevig is en goed afsluitbaar met stevige tape. Maar, als je doos zijn beste tijd heeft gebracht, wordt het lastiger. Dan is zo’n soort doos heel handig, je hebt ook uitvoeringen in tas vorm, dat tilt weer makkelijker. Maar, is wel lastiger om andere kerstspullen op te stapelen. En als je een ruime opslag hebt en graag tijd wilt besparen, kun je ook kijken naar een opbergtas waar je kerstboom in een keer in kan, zonder uit elkaar te halen.
- En dan je kerstlichtjes nog. Altijd in de knoop als je wilt starten? Dan is dit een handige hack, gewoon met een kledinghanger. En je kunt ook kijken of je wilt investeren in een haspel, speciaal voor lampjes.
- En heb je buiten aan de deur ook zo’n mooie kunstkerstkrans hangen? Ook die wil je graag stofvrij en heel het jaar door kunnen opbergen. Ook daar heeft Sunware een mooie oplossing voor met deze opbergtas.
Laatste tips
- Als je de spullen netjes hebt opgeborgen in afsluitbare bakken is het handig om een label erop te plakken. Ze weet je precies wat waar in zit.
- Zorg dat je per bak een bepaalde categorie doet. Soort bij soort. Dus, bijvoorbeeld een bak voor linnengoed, een andere bak voor kerstboomversiering en weer een andere voor tafelversiering. Afhankelijk van hoeveel je van wat hebt en hoe je het wilt gebruiken. Mijn kids hebben bijvoorbeeld ieder jaar een kerstdiner op school, dus heb ik daar een aparte bak voor. Die pak ik erbij als we dat etentje voorbereiden en dat heb ik de rest van het jaar niet nodig.
- Maak per bak een inventarisatielijst, zodat je precies weet wat je erin hebt zitten. Als je dus in de loop van het jaar hele leuke kersttheedoeken tegenkomt, kan je eerst op de inventarisatie lijst (op je phone) kijken of je die niet al hebt. Scheelt je weer een dubbele aankoop en een loopje naar bijvoorbeeld de zolder.
- Opruimen van de kerstversiering is ook heel leuk om samen met je kinderen te doen. Laat ze alles verzamelen wat ze in huis tegenkomen en bij jouw terugbrengen. Dan kun je het samen netjes in de bak opbergen. Bijna net zo leuk als een speurtocht!
We hebben ook een hele leuke aflevering opgenomen over feestartikelen bij de Opruimbesties. Luister het hier!
Tot zover! Veel succes met het opruimen straks en maak er een mooi nieuwjaar van!
Ciao, Eva.