Selecteer een pagina

Vorige week organiseerden Organized by Eva en Set your Mind een workshop avond, waarin we onze krachten bundelden van opgeruimd en bewust leven. Het was een boeiende avond en het was vooral heel erg interessant voor mij om te horen waar mensen tegenaan lopen. Een van de thema’s die bijna bij iedereen terugkwam was DE PARTNER. Want, hoe ga je nou om met die lieve partner die net een beetje anders denkt over opgeruimd leven dan jij? Food for thought in ieder geval! Maar, ik wil hier graag een poging wagen om je een beetje op gang te helpen. Daar komt ie:

Stap 1 – verander hem/haar niet

Het is een illusie om te denken dat je je partner kunt veranderen. Of het nou gaat om vaker zijn sokken in de wasmand leggen of haar kranten weggooien als die uitgelezen zijn. Iedereen is zijn eigen mens en ga asjeblieft niet proberen, na het lezen van deze blog, om hem/haar te veranderen, zoals jij hem/haar wilt hebben. Dus, dat is eigenlijk de eerste stap: accepteren dat je partner niet kan veranderen, omdat jij dat wilt. Maar ga uit vanuit je eigen wens om op te ruimen. En neem daarin mee dat je dit niet voor je partner doet, maar voor jezelf.

Stap 2 – geef het (goede) voorbeeld

Maar, wat kun je dan wel doen? Om te beginnen, kun je zelf het goede voorbeeld geven, dat je graag terugziet bij je partner. Het is een hele kleine stap, maar een hele belangrijke. Met een beetje geluk inspireer je hem/haar om je voorbeeld te volgen en komt de behoefte voor verandering daarmee uit zich-/haarzelf. Mijn ervaring is dat het hier vaak gebeurt: bij deze stap zie je dat partners het opeens zien en ontdekken dat zij ook opgeruimd willen zijn. Want, opgeruimd leven werkt aanstekelijk: het geeft zoveel ruimte en rust:-).

Stap 3 – blijf positief

Verder is het natuurlijk belangrijk om het bespreekbaar te maken. En dan bedoel ik niet in de categorie; “ruim je koffie-kopje op!” Maar, probeer het op een manier te doen die positief is en uitgaat van de beleving van je partner, waarbij je in oplossingen blijft denken. Waarbij je respectvol wilt zijn voor zijn/haar wensen en gevoelens. Denk mee in hoe het voor jou partner ook kan werken. Misschien staat dat kopje koffie daar wel met een reden.

Stap 4 – werk er samen aan

En zo kom je tot de kern en vind je samen een oplossing. Want, dat is wel het geheim achter een opgeruimde partner. Je moet het samen doen. Misschien is het bijvoorbeeld wel mogelijk om een bepaalde ruimte af te bakkenen, dat je partner daar zijn gang kan gaan. Daar hoeft het niet opgeruimd te zijn. Maar, in de gezamenlijke ruimtes dan weer wel. Of spreek een vast moment af op de dag dat het voor je partner ook gelegen komt, om de tien minuten-ronde samen te doen.

Maar, het allerbelangrijkste is dat je er niet gefrustreerd door moet worden. Jij wilt graag  een opgeruimd huis (wat ik begrijp), maar accepteer dat je partner dat misschien (nog) niet zo belangrijk vindt en reken hem/haar daar niet op af. Zorg samen dat jullie huis ook echt als een thuis voelt, voor jullie allebei.

Zet ‘m op en have fun doing so! Ciao,

Eva.

Stap 2 is sowieso heel belangrijk als het om kinderen gaat. Zij kijken naar hun ouders om te zien hoe ze met hun spullen moeten omgaan. Je leest hier meer over hoe je je kind kan leren op te ruimen.