Marie Kondo is de opruimgoeroe als het over opruimen en opvouwen gaat. Misschien heb je er wel eens een filmpje van gezien. Het is een mooie manier om goed voor je kleding te zorgen: opvouwen. En in dit blog vertel ik je er alles over, dan kan jij het ook eens proberen!
Opruimgoeroe Marie Kondo
In 2019 ben ik opgeleid door Marie Kondo in New York als Opruimconsultant. Het was een tweedaags seminar met gelijkgestemden waarin we in korte tijd veel leerden over opruimen en specifiek de methode van Spark Joy. Dat is de basis van de methode: alles in je huis mag je vreugde geven en jij mag kiezen wat daar wel en niet bij hoort. Vouwen van je kleding is onderdeel van de methode, omdat het iets zegt over hoe je met je spullen om kunt gaan. Hier kan je precies lezen hoe het werkt. En hieronder zie je het in beeld.
Aandacht
Alle spullen in je huis vragen aandacht. Daarom is het prettig om de hoeveelheid spullen in je huis niet te groot te maken. Want, hoe je het ook bekijkt, die aandacht geven, er iets van vinden, er iets mee doen…het kost allemaal energie. Energie die je ook aan andere dingen kan besteden. Maar als je ervoor kiest om spullen te houden, is het dus heel belangrijk dat je daar goed voor zorgt. Vouwen is zo’n manier om goed voor je spullen te zorgen.
Voordeel van vouwen volgens Marie Kondo
De basis van het vouwen is dat we alles terug willen brengen naar een rechthoekvorm. En vanuit die rechthoek kun je zelf de vouw maken, zodat het compact en overzichtelijk in je kast past. Voordeel is dat je daarmee de (beperkte) ruimte vaak veel efficiënter kan benutten. En je zo veel meer kleding kwijt kan in dezelfde ruimte. Dit kan je toepassen op je kleding, maar ook op je handdoeken, theedoeken en beddengoed. Het vouwen zelf is een moment van aandacht en rust. Ik vouw dan continu met mijn handen alles glad, voordat ik de volgende vouw maak. Beddengoed opvouwen is mijn favoriet. Van zo’n giga kluwen een mooi compact pakje maken is een heerlijk gevoel. En het scheelt strijken, want alles gaat strak de kast in!
Nadeel van vouwen volgens Marie Kondo
Maar, het heeft ook nadelen. Zoals je hierboven kunt lezen, is het wel een tijdsintensieve methode. En als je niet zoveel tijd hebt, kan het zelfs een drempel vormen om je wasgoed in de kast te leggen. Omdat je er dan simpelweg niet aan toekomt, dus komt het niet veel verder dan de schone wasmand. Als je merkt dat het voor jou zo werkt, kun je beter niet aan deze methode beginnen.
Een ander nadeel is dat je wel goed moet weten wat je hebt. Want, als je 10 zwarte T-shirts zo vouwt, kan het lastig zijn om te herkennen welk T-shirt het precies is. Je ziet tenslotte maar een klein stukje van het shirt. Niet de kraag of een opdruk aan de voorkant. Als je je hierin herkent, kun je er beter niet aan beginnen. Of eerst downsizen in T-shirts natuurlijk!
Geef het een kans
Ik doe het zelf thuis niet bij alle textiel. Wel bij mijn onderbroeken en hemden, niet bij mijn sokken en truien. Maar, probeer het eens uit en kijk of het voor jou werkt. Als het werkt, scheelt het je heel veel ruimte en heb je altijd iets moois om naar te kijken in je kast.
Wil je meer weten over mijn opruimdiensten? Neem dan contact op, ik help je graag!
Zet ‘m op en tot ziens!
Liefs, Eva