Voorbereiden op meer speelgoed
Een opgeruimde kinderkamer nodigt uit om in te spelen! Een opgeruimde kinderkamer geeft je kinderen de rust om te spelen en jouw de rust omdat ze het zelf kunnen opruimen. Maar…dat is natuurlijk niet iets wat vanzelf ontstaat. In deze blog vertel ik hoe je speelgoed opgeruimd krijgt met 3 tips. Mooi om te doen, voor al het Sinterklaas speelgoed weer binnenkomt lopen!
Want, dit weekeinde komt Sinterklaas weer in ons land, het grote kinderfeest gaat weer losbarsten. Stiekem vind ik het altijd een van de leukste weken van het jaar. Pepernoten. Pakjes. Opwinding in die kinderoogjes. En hun fantasie die fulltime draait om allerlei Sint gerelateerde problemen op te lossen. Maar….het is ook de tijd van nieuw speelgoed. Nieuw speelgoed voor een kind dat al best wel veel speelgoed heeft. Nieuw speelgoed dat opgeruimd moet worden in een kinderkamer, waar al best veel speelgoed staat.
Als ouder wil je graag dat je kind zelf zijn speelgoed opruimt, maar ook dat hij bij al zijn speelgoed kan. En dat is natuurlijk wat lastig als de kamer vol ligt met speelgoed. Dus, hoe nou om te gaan met al dat speelgoed dat er bijkomt? Hier deel ik graag een paar opruim tips met je.
Tip 1: maak een lijstje
Het klinkt zo logisch, maar het valt me op hoe weinig ouders die voor hun kinderen organiseren. Maak 1 keer per jaar een lijstje op (bijvoorbeeld) lijstje.nl en dan kun je het hele jaar bijhouden wat je kind wilt. Mijn kids zijn allemaal in de winter jarig, dus we maken daar sinterklaaslijstje, dat ook gelijk nuttig is voor hun verjaardagen. Zo voorkom je dat er speelgoed je huis inkomt, waar ze eigenlijk niet mee spelen of wat jij liever niet binnen ziet komen….Voorkomen is beter dan genezen:-).
Tip 2: ruimte maken in november
Gebruik november om (niet perse samen met je kind) door het speelgoed heen te gaan en ruimte te maken voor het nieuwe speelgoed. Zo kan je het ook aan je kind uitleggen: als we nu afscheid nemen van die poppen waar je niet meer mee speelt, komt er ruimte voor die nieuwe Barbie die je graag wilt, bijvoorbeeld. Sorteer alles zodat je ziet hoeveel er van wat is. Zo krijg je ook gelijk een goed beeld van waar je kind nu mee speelt. Vervolgens haal je alles eruit waar je kind te groot voor is geworden of waarvan je weet dat ze er niet perse blij van worden. Je kunt dit samen met je kind doen, maar voor sommige kinderen is dit heel lastig. En als jij speelgoed wegsluist, waar ze nu niet mee spelen, is er een grote kans dat ze het niet missen. Wat ik dan soms doe, is dat speelgoed op de zolder zetten in een saaie doos. En als niemand ernaar vraagt die aankomende maand, doneer ik het met alle liefde aan een organisatie die er wel blij van wordt.
Tip 3: zorg voor een opruimsysteem in de kinderkamer
Als je dan nu duidelijk hebt, welk speelgoed mag blijven, zorg dan dat het op zo’n manier wordt opgeruimd, dat je kind het toegankelijk is voor je kind. Zo kunnen ze zelf variëren waar ze mee spelen en nog leuker…ze kunnen het zelf weer opruimen. Denk in labels en bakken, zodat ze zonder problemen begrijpen hoe het werkt. Houd daarbij ook rekening met hun leeftijd. Dus, bij een kleuter werk je met labels op kleur en bij een peuter moet je een label maken met een tekeningetje erop of een cijfer. Bij een (lezende) groep 3’er, zorg je voor duidelijk leesbare labels met een korte tekst. Verdiep je in je doelgroep en je opruim systeem ontstaat vanzelf!
Voorbeeld van een opruim systeem
Hieronder een voorbeeld van de kinderkamer van een drie jarige. Ze had uitgebreid gespeeld met haar knuffels. Toen het tijd was om op te ruimen, wist ze precies wat in welke bak terug moest. De grijze en donker roze bakken hebben kleine naamlabels, met een nummer. Zij weet precies dat in bak 2 de Little People poppetjes zitten en dat in bak 5 de auto’s gaan. Tien minuten later is alles opgeruimd!
Tot zover! Ik hoop dat je vol goede moed de feestdagen in gaat en veel plezier hebt van die blije kindergezichtjes. Met een goed opruim systeem, kan je de hele wereld aan:-). En als je nog wat tips wilt over hoe je het bij jou thuis kunt aanpakken, check dan ook eens mijn Pinterest pagina voor tips of mail mij voor een vrijblijvend intake-gesprek.
Zet ‘m op en tot ziens!
Liefs, Eva