Mensen vragen mij vaak of het bij mij thuis ook zo opgeruimd is? En of het altijd netjes is? Nou dat eerste ja, ik heb een opgeruimd huishouden. En dat komt o.a. omdat er VIJF dingen zijn die ik altijd doe. En die de meeste opgeruimde mensen ook doen. Hieronder deel ik die tips om je huis op orde te brengen:
Maar, eerst nog even terugkomen op die tweede vraag of het altijd netjes is: mijn huis is niet altijd opgeruimd. Realiseer je je dat ook. Zeker niet zelfs! Ik heb ook een dynamisch gezin met drie kids, een hond en een ambitieuze man. Regelmatig zijn er hier projecten in huis, waarbij iets verbouwd of verbeterd wordt. Dat geeft altijd chaos.
Chaos bij mij thuis
Zo werd vorige maand het vloertje in het washok vervangen. Simpel klusje zou je denken. Maar, daarmee moesten dus ook machines en meubels uit dat kleine washokje verplaatst worden. De gang is de hele week een chaos geweest, omdat daar alles tijdelijk moest staan. Tegelijk kreeg mijn dochter een nieuw bed, dus werd diezelfde gang ook een opslag voor een oud bed en een nieuw bed, dat nog in elkaar gezet moest worden.
Kortom: chaos in mijn hoofd omdat ik iedere dag door die gang moet lopen. Gelukkig was het na een week allemaal opgelost en was de chaos weg. Maar, om maar weer aan te geven: ik ervaar ook soms chaos. En probeer dat dan helemaal te accepteren.
Dat kan ik omdat ik het vertrouwen heb, dat de chaos weer verdwijnt als ik mij even 10 minuten kwaad maak en alles terugleg op zijn vaste plek. Want, er zit een systeem achter, dat alles opgeruimd houdt.
Dit zijn de 5 belangrijkste dingen die ik standaard doe om orde te scheppen én te houden:
Tip 1: bewust inkopen
We kopen bewust in, zodat we niet te veel voorraad hebben. Want, als je te veel voorraad hebt, verlies je het overzicht. En dat is funest voor een opgeruimd huis. Maar, dat betekent ook dat ik soms dus een aanbieding laat schieten omdat ik die shampoo al voldoende op voorraad heb. En om het voor mijzelf makkelijker te maken, heb ik mijzelf afgemeld voor alle folders, zowel online als per post.
Tip 2: regelmatig ontspullen
Ik heb een doneermand waar alle kleding door het jaar heen in gaat, die wij niet meer dragen of niet meer willen houden. De kinderen weten dit en leggen daar hun kleding in, als het te klein is. Als de mand vol is, ga ik hem door om te zien wat er weg mag en wat we voor de jongste willen bewaren. En als ik nieuwe kleding koop, probeer ik evenveel kleding uit mijn huidige kledingkast ook weg te doen. Zo kunnen we het hele jaar door onze kledingkasten actueel houden en blijft het overzichtelijk.
Tip 3: houd oppervlakten leeg
Dat is het uitgangspunt voor iedere kamer; voor de badkamer, de kinderkamers en de keuken. Zelfs de gang voldoet hieraan. Als er iets op een oppervlak ligt, vraag ik de eigenaar het terug te leggen op zijn vaste plek. Of ik doe dat zelf. Want, als je een leeg oppervlak ziet, voel je inspiratie om daar aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld het kookeiland in de keuken, dat is echt een magneet voor alles dat door de voordeur komt. Als het leeg is, nodigt het uit om te gaan koken of aan te zitten. Dus, maak ik dit dagelijks leeg. En zo blijft het netjes en voorkom je dat die zwervende spullen een soort magneet-hub worden voor andere spullen.
Tip 4: leg spullen terug i.p.v. neer
Als je iets hebt gebruikt, leg het dan na afloop terug op zijn plek in plaats van het alleen neer te leggen. Spreek elkaar hier ook vriendelijk op aan als je ziet dat een ander dat niet doet. Blijf wel altijd vriendelijk en realistisch, niemand vindt zeuren fijn. En geef zelf altijd het goede voorbeeld! Als je merkt dat spullen blijven liggen, is het interessant om te onderzoeken of die spullen wel een vaste plek hebben. Misschien is het nieuw in je huishouden en moet er nog een vaste plek voor gemaakt wordt. Blijf daarom alert op verandering.
Tip 5: Geef alles een vaste plek
En dat is gelijk een mooi bruggetje naar de laatste tip. Als spullen een vaste plek hebben, kan je het daar makkelijk terug leggen. Soms kan het helpen om labels te gebruiken, zodat iedereen kan zien dat dat de bak is waar je de batterijen bewaard en daar het Tupperware. Blijf denken aan de gebruiker.
Wil je hier meer over leren en wil je ook graag een opgeruimd huis? Meld je dan nu aan voor de Online Opruimcursus ‘Een opgeruimd huis’. De enige online cursus over opruimen, mét begeleiding, waarbij je in 3 maanden je hele huis aanpakt. Meld je hier aan!
Dit waren mijn 5 tips om je huis op orde te brengen. En als je meer wilt horen over de basis van opruimen, is deze aflevering van de Opruimbesties Podcast een hele goede voor je! Veel plezier thuis, want hoe heerlijk is het op een regenachtige herfstdag om lekker binnen te kunnen blijven en te genieten van je huis. Jij kan dit!
Liefs, Eva.