Waarschijnlijk heb jij wel eens een cadeautjes gekregen waarvan je dacht….mhmm….niet helemaal mijn ding. Helemaal niet erg! Je hoeft niet alles leuk te vinden. Maar, hoe ga je er dan mee om? Wat doe je met een ongewenst cadeau? Ik loop je er in vier simpele stappen doorheen!
Stap 1 – het geef-moment
Het begint natuurlijk altijd met ‘dankjewel’:-). Heel logisch, maar niet voor iedereen en wel heel belangrijk. Want, dit is waar het om draait: het geef-moment. Wat hierna gebeurd of wat hiervoor gebeurde maakt niet uit. De magie van een cadeau geven, zit hem in precies dat; het geven, zoals Marie Kondo zou zeggen. Iemand geeft jou iets omdat hij/zij graag wilt dat jij dat krijgt. Er is aandacht aan besteed, er zit een gedachte achter. Zelf als het alleen geld in een envelop is. Iemand heeft moeten pinnen, iemand heeft het in een envelop gedaan. Achter ieder geschenk zit iemand die aan jou dacht toen hij zij het realiseerde. Het is dat moment van aandacht dat je koestert, niet perse het cadeau zelf.
Stap 2 – Alles een keer proberen
En dat brengt ons automatisch bij de volgende stap. Want, als je het cadeau hebt uitgepakt (alles wat in je huis komt, moet je uitpakken!) is het nu wel heel erg leuk om het gewoon te gaan gebruiken/uitproberen. Je mag best een grens stellen bij een cadeaubon voor 1 keer bungee jumpen oid, als je dat echt niet wilt. Maar, bijvoorbeeld een nieuwe theesoort die je niet kent of een boek dat iemand aan je heeft gegeven, kun je prima en veilig uitproberen. Als je het dan geprobeerd hebt, kun je er pas echt een menig over geven. Net als met het avondeten bij kleuters; alles moet je een keer proberen. Als ze het dan echt niet lekker vinden (en soms moeten ze het een paar keer proberen), mogen ze prima zeggen dat ze niet lekker vinden. Maar, alles moet je een keer proberen.
Stap 3 – Is het wat? Does it spark joy?
En dan is het tijd om jezelf af te vragen: is het wat? Werd ik hier blij van? Does it spark joy? Zo ja, dan moet je er een plekje voor vinden in je huis. Zo nee, geen probleem! Dan moet je er een ander huis voor vinden. Bijvoorbeeld de kringloop of die vriendin die dol is op die ene smaak thee. Wat je ook doet, mijn advies zou zijn om het nooit terug te geven aan de gever. Ook al is het zijn/haar lievelingssmaak, dat is onnodig kwetsend wellicht. Want, ook al heb je het geprobeerd, zal niet iedereen begrijpen dat je het niet wilt houden. Het is tenslotte haar lievelingssmaak:-). Dus, doe dit discreet en stel het niet uit. Laat het niet nog drie maanden in je keukenkastje liggen of in je boekenkast staan.
Stap 4 – Eerlijk zijn
En als de gever ooit vraagt of je het lekker vond of wilt weten of je het een leuk boek vond? Dan kun je vol eerlijkheid zeggen; ik het geprobeerd, maar het was niets voor mij. En dan kun je er altijd aan toevoegen; maar, mijn moeder was er heel blij mee of ik vond het zo lief dat je aan mij had gedacht hiervoor. Wees vriendelijk, maar eerlijk!
Wat trouwens ook heel handig is, is om een lijstje bij te houden door het jaar heen op lijstje.nl. Dan kan iedereen altijd zien wat je leuk vind. Ideaal!
En heb je hulp nodig met het maken van keuzes of wil je gewoon een keer vrijblijvend kennis maken? Dan hoor ik graag van je!
Zet ‘m op en tot ziens!
Liefs, Eva.