De lente is in volle gang, de bloesems bloeien, ramen en deuren gaan weer open. En langzaam gaan we steeds meer luchtige kleding dragen. Maar, wat doen je nou met al die winterkleding die je niet meer draagt? In dit blog zorgen we dat je winterkleding opgeruimd raakt. En onderaan vind je een praktisch checklist om zelf mee aan de slag te gaan. Zet ‘m op!
Optie 1 – Je hebt een grote kledingkast
Het begint met de vraag hoe groot jouw kledingkast is. Want, is die ruim voldoende voor jouw hoeveelheid kleding, dan zou je kunnen overwegen om een winter- en zomergedeelte te maken. Zo kun je alles in de dezelfde ruimte houden en toch makkelijk switchen. Ik heb wel eens een klant geholpen die had een zomerkast in haar logeerkamer. Daar kleedde ze zich in de zomermaanden altijd aan. Het gaat erom dat je de twee seizoenen gescheiden houdt. Dat geeft overzicht.
Optie 2 – Je hebt een klein(ere) kledingkast
Maar, is je kledingkast niet zo groot om twee seizoenen te huisvesten, zoals bij mij thuis? Dan is het handig om met een seizoenscollectie te werken, een seizoenswissel. Hoe dat werkt is dat je de bovenste plank van je kast inricht met een IKEA Skubb. Het liefst twee of drie als dat lukt. En in die SKUBB bewaar je alle kleding die je dat seizoen niet draagt. Als het seizoen wisselt in de lente en de herfst, wissel je deze kleding ook om. Zo blijft het overzichtelijk.
Stap 1 – Welke winterkleding heb ik gedragen?
Zo’n seizoenswissel is ook een mooi moment om te checken wat je dat seizoen niet hebt gedragen. En afscheid te nemen van die kleding die je niet meer gaat dragen. Stel jezelf dan ook de vraag waarom je het niet hebt gedragen. Is dat omdat het niet lekker zit, niet meer past of is er gewoon de gelegenheid niet voor geweest. Allemaal antwoorden die jou kunnen helpen bepalen of het mag blijven.
Stap 2 – Wat is voor mij winterkleding?
Alle kleding die je alleen in de winter draagt mag nu uit je kast. Je kunt gewoon winkelend door je kast gaan en eruit halen wat voor nu te warm is. Door dit alles apart te leggen, maak je ruimte voor de luchtige jurken en mooie bloesjes die je volop draagt in de lente en zomer. Kleding heeft echt ademruimte nodig. Denk daarbij aan de 80/20 regel. Waarbij het 80% kleding is en 20% lucht. Dat geeft ruimte en overzicht.
Stap 3 – Schoon opbergen
Dit is een belangrijke; alles wat je opbergt voor een paar maanden (of langer) moet schoon de bak/kast in. Anders gaan de vlekken er niet meer uit. En sommige vlekken zie je nu nog niet, maar die verschijnen pas als het een paar maanden ligt. Zeker bij witte kleding zie je dat heel goed met zweetvlekken. Dus, gooi die winterkleding een extra ronde in de wasmachine voor je het opbergt.
Stap 4 – Winterkleding opgeruimd
Alle kleding kan nu schoon opgeborgen worden. In een SKUBB bijvoorbeeld als je het kunt opbergen op een hoge plank of in je andere kast, als je die ruimte hebt. Plak er een duidelijk label op met ‘seizoenskleding’ en als het herfst wordt, kan je deze kleding terughalen en de zomerkleding opbergen op dezelfde manier. Zet het alvast in je agenda: het weekeinde rond 1 oktober is het weer tijd om alles om te gooien.
Checklist voor de seizoenswissel in jouw kledingkast
Hier kan je de checklist downloaden om zelf aan de slag te gaan. Gebruik het als houvast – zo maak je van die seizoenswisseling een fijn en overzichtelijk moment voor jezelf. Tip: Bewaar de checklist, dan heb je ‘m ook weer klaar voor de herfst!
Geen tijd om zelf op te ruimen?
Heb jij een kledingkast die opgeruimd moet worden, maar heb je er (ook) geen tijd voor? Geen probleem! Er bestaat iets als Luxery Organizing, dan hoef je het zelf niet te doen, maar kom ik met mijn team het voor je doen. Ik help je graag! Hier lees je er meer over.
Veel plezier en maak er een mooie lente van!
Liefs, Eva.
ps: vergeet niet je kapstok ook mee te nemen in deze opruimronde. Zodat je daar in de zomer niet allemaal winterjassen hebt hangen. Zet ‘m op!