Hoe ga je om met spullen die je nu niet gebruikt en denkt nog nodig te hebben in de toekomst?
Waarschijnlijk hoor je het jezelf zo zeggen: ‘dit kan nog niet weg, dat heb ik misschien nog nodig‘. Het is in ieder geval iets wat ik vaak hoor. En dan heb ik het niet over die antieke vaas van je oma of die sleutelhanger die je moeder 40 jaar geleden heeft meegenomen uit haar land van origine, speciaal voor jou. Nee, ik heb het over praktische gebruiksgoederen. Spullen die je al lang in je kast hebt staan om te gebruiken, maar die niet gebruikt worden.
Misschien nu een goed moment, zo vlak voor Koningsdag, om de mythe voor eens en altijd te tackelen. Want…ohhhhh, wat gaat er een wereld voor je open als jezelf deze vraag nooit meer hoeft te stellen….daaaaaaar gaan we!!!
Tip 1 – het staat gewoon niet op de juiste plek
Heb je bijvoorbeeld zo’n romantische picknickmand op de vliering staan? Zo eentje die je ooit in een kerstpakket hebt gekregen? Toen je hem kreeg werd je zo enthousiast over het idee dat je daar in de zomer mee kon gaan picknicken. Mooie herinneringen opbouwen met de mensen van wie je houdt. Je zag het helemaal voor je. Maar, na 8 jaar staat die picknickmand nog steeds (ongebruikt) op de vliering. Nu kun je twee dingen doen: optie 1; je zoekt een plek in huis dichterbij de deur om de picknickmand te bewaren. Bijvoorbeeld in een trapkast. Als je dan een keer gaat picknicken, heeft de mand in ieder geval DE KANS om een keer gebruikt te worden, omdat hij in de buurt is. Of, optie 2;….je neemt afscheid van de picknickmand. Want, vanaf de vliering ga je hem NOOIT gebruiken. Zo simpel is het. Deze heb je niet meer nodig!
Tip 2 – alles is vervangbaar
En als je geen opbergplek hebt vlakbij de deur, maar in de korte toekomst wel verwacht plek te krijgen (je gaat bijvoorbeeld verhuizen), mag je hem gerust bewaren op de vliering. Maar, als je geen concrete plannen hebt om ruimer te gaan wonen en die ruimte vlakbij de deur dus niet op concrete termijn gerealiseerd wordt: doe hem dan nu weg en koop/huur/leen een nieuwe wanneer je hem wel echt nodig hebt. Het klinkt misschien een beetje crue, maar daarmee zeg ik ook; bijna alles is vervangbaar. Echt waar. En het is helemaal niet erg om iets weg te doen en het bewust te kopen/lenen/huren als je die ruimte wel hebt. Helemaal niet erg. Het is juist goed om bewust aankopen te doen. Het is geen weggegooid geld als je bewust kiest voor ruimte en rust. Denk je eens in wat je met die ruimte en rust kunt doen als je al die ongebruikte spullen wel wegdoet. Probeer je daarop te focussen: creëer aandacht en ruimte voor wat blijft i.p.v. op wat je weggooit.
Tip 3 – als het kapot is, moet je er iets mee
Hetzelfde geldt voor kapotte spullen. Als het kapot is, kun je het uiteraard repareren. Maar, ga je dat ook echt doen? En als je het hebt gerepareerd, functioneert het dan nog optimaal? Misschien kun je het beter wegdoen en eventueel vervangen. Mij helpt het om een lade in de kast te hebben speciaal voor dit soort spullen. Het is een klein laatje waar ik alleen spullen in bewaar die gerepareerd moeten worden. Eens in de maand haal ik alles eruit en onderzoek ik wat nog te redden valt (met 1-secondenlijm of door een specialist) en wat ik echt niet meer ga repareren. Vaak betreft die laatste categorie een poppetje van de kids waar een been van geamputeerd is. Op het moment dat het breekt is er veel verdriet, maar als ik het in het laatje leg en niemand heeft er die paar weken later naar gevraagd, kan ik het met gerust gevoel weggooien.
Tip 4 – een jaar niet gebruikt
In een jaar gebeurt er veel. Alle momenten komen een keer voorbij. Alle kansen doen zich een keer voor. Het heeft een keer gesneeuwd, het is Kerstmis geweest, je hebt de kans gehad om die LOI cursus tekenen op te pakken. Als je iets een jaar niet hebt gebruikt, kun je er vanuit gaan dat je dat het aankomende jaar ook niet gaat doen. Geloof me. Dat doe je niet. En als je sceptisch bent, kijk dan eens twee jaar terug. Heb je het de afgelopen twee jaar gebruikt? Nog steeds niet? Ik zeg: neem er afscheid van en maak ruimte voor nieuwe mogelijkheden.
Tip 5 – speciale gelegenheid kleding
Kleding is een hele aparte categorie. De hoeveelheid smoesjes die we onszelf toefluisteren als het om kleding gaat, is ongekend. Straks kom ik even terug op die skinny jeans die je graag wilt bewaren, omdat je hem straks echt past. Maar, nu wil ik me even focussen op kleding die we bewaren voor een speciale gelegenheid. Denk aan een galajurk of een net sollicitatie jasje. In principe geldt hier ook de regel: heb je het een jaar niet gebruikt, dan kan het weg. Maar, je kunt uiteraard een uitzondering maken voor kleding die je niet jaarlijks draagt, zoals een galajurk. Maar, dan nog; als je morgen een galafeest hebt en je wilt daar een goede indruk maken, draag je dan die feestelijke jurk van 4 jaar geleden? Of ga je toch even shoppen voor een nieuwe outfit? Ik denk dat laatste. En als dat laatste aan de orde is, hoef je die mooie galajurk niet te bewaren. Als je alle ruimte hebt, moet je het vooral doen. Maar, als je ruimte wilt creëren, is dit een categorie waar je snel winst in kan maken.
Tip 6 – wees realistisch
Dit is misschien wel de moeilijkste categorie. Hier loop ik zelf ook regelmatig tegenaan. Want hoe heerlijk is het, om te blijven geloven in de droom dat je deze lente eindelijk weer in die skinny jeans past. Die skinny die drie-kinderen-geleden zo geweldig stond. Nu zeg ik niet, dat je na drie kinderen geen skinny meer aan moet willen, maar je mag best accepteren dat het niet in dezelfde maat hoeft als voor die kids. Accepteer het en move on. Niets zo zielig als mensen die willen vasthouden aan een eerdere versie van zichzelf. Wees realistisch en stel doelen die haalbaar en wenselijk zijn voor jezelf. Dan word je alleen maar mooier en sterker van!
Dit is ook een leuke aflevering om te luisteren van onze podcast de Opruimbesties. Daar gaat het juist over keuzes maken bij spullen voor de mensen na je. Luister hem hier!
Zet ‘m op en tot ziens!
Liefs, Eva