Je kind leren opruimen gaat makkelijker met deze 7 tips. Hierbij een paar tips om het productief en gezellig te houden, voor iedereen.
Tip 1 – Alles heeft een vaste plek
Het begint allemaal met een systeem. Je hoort het mij hier vaker zeggen, maar het is echt zo! Alles heeft een vaste plek en leg aan je kids ook uit hoe dat systeem werkt. Zorg ook voor een duidelijk opbergsysteem dat overzichtelijk, gemakkelijk hanteerbaar en toegankelijk is. Grote manden, bakken of lades zijn ideaal voor kleine kinderen. Je kunt op de dozen of boxen ook plaatjes of labels plakken die duidelijk maken wat erin thuishoort. Leer het kind dat alles een plaats heeft: de jassen horen thuis aan de kapstok, de schoenen in het schoenenrek, en ook het speelgoed heeft zijn vaste stek.
Tip 2 – Betrek ze bij het opruimen
Kinderen die van jongs af aan geleerd hebben dat opruimen noodzakelijk is, zijn als volwassene zelfverzekerder en gelukkiger dan kinderen die opgroeiden in een rommelig en wanordelijk huis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die leven in een geordende omgeving meestal ook hun leven en hun hoofd op orde hebben.
Daarom is het belangrijk om kinderen zo snel mogelijk te betrekken bij het opruimen van hun speelgoed en bij huishoudelijke taken op hun niveau.
Tip 3 – Wees realistisch
Ga stap voor stap te werk en laat het kind klusjes doen die het leuk vindt. Kleine taken die overzichtelijk zijn en haalbaar voor zijn/haar leeftijd. Het kind zal daaruit voldoening halen en gemotiveerd zijn om verder mee te werken. Wees hierin realistisch en vergeet niet dat zet het nog moeten leren. Oefening baart kunst.
Tip 4 – Wees duidelijk
Geef je kind duidelijke en eenvoudige richtlijnen. Omschrijf precies wat er stap voor stap van hem of haar wordt verwacht. Bijvoorbeeld: ‘Leg nu eerst je legoblokken terug in de doos’. Zodra die taak is afgewerkt, geef je een nieuwe opdracht zoals ‘leg nu je kleurboeken en –potloden terug in de lade’. Dat werkt beter dan ‘ruim alles maar op’.
Tot de leeftijd van ongeveer vier jaar heeft een kleuter meestal nog hulp nodig bij het opruimen. Leer hoe hij/zij dat moet aanpakken door te vertellen wat je aan het doen bent terwijl je samen alles op orde brengt: ‘we doen de poppen terug in de mand, en nu leggen we de blokken in de doos’ … Ga er niet van uit dat een klein kind wel weet hoe het moet opruimen. Het is een kwestie van stap voor stap aanleren.
Tip 5 – Maak van opruimen een vast moment in de routine
Zorg dat je op vaste momenten van de dag samen opruimt. Zo weet iedereen waar hij/zij aan toe is en wat er moet gebeuren. Bijvoorbeeld, voor het middagslaapje en voor het avondslaapje. Accepteer dan ook dat het daar buiten een beetje rommelig kan zijn. Zo kunnen zij lekker ongestoord spelen en heb jij tijdens slaapjes en in de avond je ‘eigen’ woonkamer weer terug. Laat je kind ook tijdig weten dat het bijna tijd is om te stoppen met spelen en te beginnen met opruimen. Doe dat een vijftal minuten vooraf en in een duidelijke boodschap. Bijvoorbeeld: ‘Het is bijna bedtijd. Je kunt nog vijf minuten verder spelen maar dan is het tijd om op te ruimen’. Zodra die vijf minuten om zijn, zeg je aan je kind dat het tijd is om te beginnen met opruimen. Je kunt die opruim momenten ook beginnen met een opruim liedje om het zeker voor de kleintjes wat af te bakenen. En vaak gebruiken ze op de kinderopvang ook dit soort liedjes, dus dan is het extra duidelijk voor ze, dat het erbij hoort. Want daar helpen ze zeker weten altijd netjes mee:-).
Tip 6 – Helpende handjes zijn fijn
Kinderen jonger dan 4 jaar kunnen prima helpen met huishoudelijke klusjes. Sommige kunnen ze zelfstandig en soms moet je ze nog even begeleiden. Maar, vaak vinden ze het super stoer om mama/papa te helpen met die grote mensen klusjes. Denk daarbij aan de planten water geven, de vaatwasser helpen uitruimen, het droogrek helpen leeghalen, de krant halen van de mat, stofzuigen etc…Uiteraard kun je het zelf sneller, maar het gaat erom dat ze betrokken raken bij het huishouden en zich verantwoordelijk gaan voelen.
Vanaf vier jaar kan het kind zelfstandig kleine werkjes uitvoeren, al gebeurt dat natuurlijk nog altijd op zijn/haar manier. Met andere woorden: bijsturen en in de gaten houden blijft noodzakelijk tot het kind ongeveer acht jaar is. Het takenpakket kan worden uitgebreid met de tafel dekken of afruimen, alleen afstoffen, de huisdieren eten geven, ongevaarlijke handelingen bij de bereiding van het eten (roeren, mengen, balletjes rollen…) etc…
Vanaf 8 jaar gaat het alle kanten uit en kan een kind – indien het ervoor openstaat – echt een hulp in huis zijn. De mogelijkheden zijn legio: stofzuigen, kamer opruimen, kleren in de wasmand gooien, vaatwasser vullen en leegmaken, huisdieren verzorgen …. Het is belangrijk om vaste afspraken te maken over wat er verwacht wordt. Zet humor in als het niet vlot gaat of als het kind iets vergeet.
Tip 7 – Geef het goede voorbeeld
De belangrijkste bewaar ik voor het laatst en dat is: geef het goede voorbeeld! Als jij bij binnenkomst gelijk je jas ophangt aan de kapstok en je schoenen op het schoenenrek zet, gaan ze je vanzelf nadoen. Maar, als jij je jas altijd op de bank laat liggen, dan kun je niet van hen verwachten dat ze het wel netjes doen. Kortom; kinderen kijken naar hun ouders om te zien wat ze moeten doen, neem dat in dit geval letterlijk. Geef het goede voorbeeld en zij zullen volgen!
In deze aflevering van de Opruimbesties hoor je nog meer tips over het opruimen van speelgoed. Enjoy!
Zet ‘m op en tot ziens!
Liefs, Eva