Selecteer een pagina

De seizoenen gaan wisselen. Het weer veranderd langzaam. En ik krijg een heerlijk pompoen-kaneel-gevoel bij de schitterende camel-kleurige kledingcollecties die voorbijkomen. Heb ik al gezegd dat ik een Herfst-mens ben:-)? En dus is het tijd om je kledingkast aan te passen aan het seizoen. Heel rustig aan, want het kan zeker nog een mooie nazomer worden. Maar, het is een perfect moment om je garderobe eens stevig onder handen te nemen, te Marie-Kondo’en, zogezegd!

Aan de slag!

Afgelopen week was ik bij een hele lieve klant die haar garderobe op die manier heel graag wilde aanpakken. En hier kan ik je precies vertellen wat we hebben gedaan. Wellicht dat het jou ook inspireert…..Normaal deel ik geen foto’s van clienten online, maar deze keer gaf ze nadrukkelijk aan dat het mocht, dus dan pak ik die kans graag met twee handen aan!

Een heeeeeeeele grote stapel

Misschien heb je het al eens gezien bij de Netflix serie; om inzichtelijk te krijgen wat je daadwerkelijk hebt, leggen we alle kleding op 1 stapel. Bijvoorkeur op het bed, zodat je een lekkere werkhoogte hebt, maar de grond is natuurlijk ook super. Zolang het maar schoon is en ruimte geeft om te bewegen. Alle kleding op 1 stapel, betekent ook je jassen van de kapstok en die hoodie die je in de auto bewaard.

Zo ook bij mijn client; ze ging super enthousiast aan de slag en verzamelde alles keurig in haar kamer. Het effect is iedere keer weer gaaf om te zien; bewustwording dat het zoveel is, wat vervolgens de daadkracht weer voedt. Ze ging als een speer!

Alle kleding verzamelden we op 1 plek

Alle kleding verzamelden we op 1 plek

 

Elk kledingstuk zijn eigen verhaal

Vervolgens ga je met het eerste kledingstuk beginnen dat je ziet. Maakt niet uit welke, pak het beet en houdt het vast. Koester het en voel wat je erbij voelt. Soms is het direct duidelijk wat er mee moet gebeuren: afscheid nemen (a.k.a. weggooien) of bewaren. Maar, soms is dat wat lastig. Probeer dan duidelijk te verwoorden (hardop) waar je het hebt gekocht, waarom en hoe je je voelt als je het draagt. En is dat hoe je je wilt voelen in je ‘nieuwe’ leven? Het leven nadat je weer ruimte hebt voor nieuwe ervaringen en momenten. Een leven met minder spullen. Past dit kledingstuk daarbij?

Voor mijn client hadden sommige kledingstukken een emotionele waarde. Niet dat ze ze nog ging dragen, maar wel heel fijn om af en toe weer in handen te hebben, als herinnering aan bepaalde momenten of tijden. Prima! Maar, zorg dat je dat stapeltje beperkt tot een kleine container en bewaar ze met een deksel ver weg van je garderobe. Over een paar maanden kijk je er nog eens na en kun je het nog verder aanscherpen.

En door

Verzamel alle kleding die je niet meer wilt houden en breng het direct je huis uit. Er zijn veel plekken die er heel blij mee zijn, maar laat dat niet leading zijn. Jouw keuze om zonder deze spullen verder te leven is de prioriteit nu. Dus, als je ideale bestemming niet snel beschikbaar is, breng het dan gerust naar een openbaar toegankelijke kledingbak langs de weg. Wees dankbaar wat het je heeft gebracht en gun het nu een ander. En door.

Na deze middag doorpakken had ze maar liefst NEGEN vuilniszakken verzameld. Geweldig! Haar partner bracht ze (terwijl wij doorgingen) met de auto naar een goed doel. Die avond waren ze dus gelijk het huis uit, heerlijk!

afscheid nemen van kleding

Negen zaken op weg naar een nieuw leven!

Strakke kasten

En dan komen we bij de laatste stap: hoe past het efficient terug in je kast? Zorg dat je zoveel mogelijk lades hebt, want dan kan je van bovenaf zien wat je hebt. Zeker als je het  op de Marie Kondo manier opvouwt. Dit is wel een beetje bewerkelijke handeling, zeker met een groot gezin. Maar, als je het waard vind, kan het wel een heel fijn moment van de week zijn, om rustig alles op die manier terug te vouwen in de kast. Het allerbelangrijkste is, dat het voor jou werkt, dus wees kritisch naar wat dat kan zijn.

Bij deze kast waren vooral planken en dat kan ook heel goed werken. Hier moesten we dus zorgen dat de stapels niet te hoog werden en dat er niets achter kwam te liggen. Geen kleding uit het zicht. En om zeker die eerste weken soepel te laten verlopen (het duurt 30 dagen voordat je een verandering hebt geaccepteerd), hebben we labels geplakt op de betreffende planken. Zo is het voor iedereen duidelijk, waar wat moet!

 

Heb je nu ook zin om aan de slag te gaan met de Marie Kondo methode? Maar, weet je nog niet zo goed waar je kunt beginnen? Laten we dan eens vrijblijvend kennismaken en kijken hoe ik je kan helpen! Tot ziens en veel plezier!

Ciao,

Eva