Is het weer tijd om de kinderkleding op te ruimen? Hoe opgeruimd is de kledingkast van jouw kind(eren)? Kun je altijd alles vinden? Kunnen zij zelf alles vinden? Best een lastig onderwerp; kinder-kledingkasten. Want, ieder gezin is anders, ieder kind is anders en iedere kast is anders:-). Maar, in deze blog ga ik het toch proberen: hoe zorg je voor een opgeruimde kledingkast? Daar komt ie….
Kinderkleding opruimen begint bij de kledingkast
Eerst even de basics op een rij van DE meest ideale kledingkast. Over het algemeen zijn lades beter dan planken. Laat ik dat voorop stellen. Want een lade trek je naar je toe en dan ligt alles gelijk in het zicht. Een plank nodigt uit om dingen achter elkaar (uit het zicht) te zetten (niet doen!) en stapels die omvallen omdat ze te hoog worden gemaakt. En in een lade kun je ook fijn met lade-verdelers werken om spullen in categorieën gescheiden te houden. Je begrijpt, mijn voorkeur is een lade. Waar er geen lades zijn, doe ik kleding in bakken of manden, zodat ze als lade kunnen functioneren.
Naast lades en planken heeft een kast vaak een roede of hanggedeelte. Bij kids vind ik dit altijd wel handig, want (zolang hij niet te vol zit), kunnen de meeste kids wel makkelijk iets aan een haakje hangen. Daar heb je geen vouwkunsten voor nodig, handig!
Inhoud van de kledingkast
Nu verder met de inhoud van de kast. Want, wat mij vaak opvalt is dat de meeste kledingkasten van kinderen te vol zitten. Te vol met kleding die ze niet meer passen of nog niet passen, kleding uit een ander seizoen of spullen die hier niet horen. Als uitgangspunt kun je daarbij gebruiken, dat als je de kledingkast opent, je alleen kleding ziet die ze NU gebruiken. Reserveer daarnaast planken voor:
- een IKEA SKUBB met kleding van een ander seizoen
- een IKEA SKUBB met kleding in grotere maten
- een IKEA SKUBB met 1 reserve deken en 1 reserve kussen (voor ongelukjes en logeerpartijtjes)
- maximaal 2 setjes beddengoed, naast het beddengoed dat op dat moment op het bed ligt.
Zorg dat je de SKUBB’s hierboven wel labelt, anders weet je na een tijdje niet meer wat er ook al weer in welke bak zat. Je kunt ook een labeltje op de plank plakken. Kinderkleding opruimen was nog nooit zo leuk!
Wat draagt je kind graag?
Ga eens kritisch met je kind door de garderobe heen. Wat vinden ze wel leuk om te dragen en wat niet. Zo had mijn dochter van 7 best veel jurken in haar kast hangen, terwijl ze die niet graag meer draagt. Dat nam in haar kast teveel ruimte in, dus hebben we ze bijna allemaal weggedaan. En zo komt er overzicht. Ze hield nu alleen nog kleding over die ze echt gaat draagt. Het spark’d haar joy!
Jonger dan 3 jaar
Heb je nog hele kleine kindjes, dan zal JIJ voornamelijk de kast gebruiken. Dan hoef je nog niet echt rekening te houden met hun manier van dingen terugleggen of op welke hoogte het ligt. Dan houd je de kast vooral overzichtelijk en opgeruimd voor jezelf. Ga vooral los op vouwmethoden en mooie bakjes, afhankelijk hoeveel tijd je er zelf iedere week aan wilt besteden:-). Mijn advies zal altijd zijn; houd het simpel. Rompertjes 1 keer door midden en op een stapel. Luiers ernaast. In een andere la setjes van broekjes en shirtjes. En aan een roede de jurkjes en/of rokjes en vestjes. Hoe minder hoe beter, want dat geeft overzicht, dus blijf kritisch kijken naar wat je aanneemt van kennissen of koopt in de uitverkoop en zorg dat je alle kleding in het zicht houdt. En ook voor deze leeftijd geldt; berg kleding van een grotere maat op in een IKEA SKUBB en meng dat niet met de kleding die ze nu passen.
Vanaf 3 jaar
Maar, vanaf 3 jaar vinden ze het vaak ook leuk om zelf hun kleding uit te zoeken. Dan moet je echt proberen te kijken vanuit hun oogpunt en het zo simpel mogelijk houden. Dus, een roede op hun ooghoogte (zijn vaak verstelbaar). Een lade met maar 1 categorie. Dus, bijvoorbeeld een lade of bak met pyama’s. En een aparte lade met ondergoed. Als het in de lade zelf dan een complete chaos is, maakt dat helemaal niet zoveel uit. Als het maar in de juiste lade zit en daar kan jij ze dan mee helpen. Probeer vanaf deze leeftijd los te laten dat het er strak en opgeruimd uit moet zien. Ze leren nu het meest als ze dingen kunnen uitproberen en daar worden ze uiteindelijk zelfstandige kinderen van.
Als je zo dagelijks je kind zelf zijn kleding laat uitzoeken, ga je langzaam ook merken wat ze wel en niet kunnen. Houd daar rekening mee, wees geduldig en pas eventueel wat aan. Na een jaar kun je dan eens gaan kijken of de roede misschien al iets hoger kan en betrek je je kind iets meer bij het opruimen van schoon wasgoed. Wat bijvoorbeeld helpt, is gerichte opdrachten: ‘wil jij dit stapeltje onderbroeken even in de kast opruimen, dankjewel’. En als ze dan terugkomen, dan geef je een stapeltje met hemden aan en dan de sokken etc…
Vanaf 6 jaar
Vanaf 6 of 7 jaar kunnen kinderen prima zelf een shirt opvouwen en netjes terugleggen waar het hoort. Dit gaat natuurlijk niet altijd vanzelf, maar hoort gewoon bij opvoeden:-). Dus, neem ze er in mee en blijf altijd positief voor de moeite die ze doen. Maar, accepteer ook dat ieder kind en iedere leeftijd iets anders vraagt. Mijn oudste van 9 jaar vind het bijvoorbeeld niet boeiend dat zijn kast netjes is, maar is wel heel kritisch over de kleding die hij die dag aan wilt. Dus, is het in zijn kast vaak rommelig. Maar, ik maak me daar niet (meer) druk om. Eens in de week als ik het schone wasgoed in de kast leg, trek ik sommige lades weer recht om het overzicht te behouden en dan blijft het prima werken. Zie hieronder een voorbeeld.
Mijn middelste van 7 vind het weer niet zo boeiend welk shirt ze die dag aan doet, zij pakt gewoon altijd de bovenste van de stapel. Daardoor is haar kast meestal opgeruimd. Ze gaat gewoon minder op zoek. En mijn jongste van 4 is bijvoorbeeld weer heel kritisch over welke pyjama ze die avond aan wilt, dus die lade is standaard een chaos. Want, ze trekt er drie uit en gaat dan kiezen. De twee die het niet worden, propt ze terug. Ik maak me er niet (meer) druk om.
Pubers
Ookal zijn ze groot, ze zijn nog volop in ontwikkeling. Gierende hormonen, hersenen die nog niet zijn volgroeid, stress van school en sociale ontwikkelingen….het is niet makkelijk een puber te zijn. En een ouder die dan zeurt om een opgeruimde kledingkast, klinkt dan niet zo relevant. Ook hier is het weer belangrijk om met ze in gesprek te gaan en ze te laten voelen waar hun verantwoordelijkheid ligt. Wat vinden jullie allebei belangrijk en hoe kun je daar afspraken omheen maken. Misschien komt er een schoonmaker bij jullie thuis, neem dat moment dan om af te spreken dat de kledingkast weer opgeruimd is. Want, dan is de vloer schoon en kan er schoongemaakt worden. Misschien niet direct relevant voor een puber, maar wel als je duidelijk maakt dat de sportkleding dan ook weer op tijd klaar is voor zaterdag, als hij/zij training heeft. Kortom, probeer je te verdiepen in wat zij belangrijk vinden en beweeg met ze mee. Op deze pagina vind je veel nuttige tips voor pubers.
Wat vind jij belangrijk?
Ondanks dat ik graag een opgeruimd huis heb, omdat ik de voordelen gewoon goed ken, maak ik me niet druk om een rommelige kinder-kledingkast. Het allerbelangrijkste vind ik dat ze zuinig zijn op hun kleding en zichzelf kunnen aankleden in de ochtend. Want, dan heeft iedereen zijn handen vol en is die zelfstandigheid heel belangrijk. Probeer voor jezelf ook te bepalen wat jij belangrijk vindt en richt daar je huis op in, maak daarvoor afspraken met je gezin.
Wees flexibel
Tenslotte is het belangrijk dat je flexibel bent. Want er is niet zo veranderbaar als kleding bij kinderen. Hun smaak verandert, het seizoen verandert, de mode verandert, hun kledingmaat verandert continue en hun lievelingskleur al helemaal:-). Zorg dat je daar rekening mee houdt en werk met ze mee. Help ze met het goede voorbeeld geven en houd het simpel voor ze. Kinderkleding opruimen samen met je kind wordt op deze manier geen struggle meer.
Wil je meer weten of heb je specifieke vragen over kinderkleding opruimen? Ik hoor graag van je bij de comments onder dit blog!
Zet ‘m op en tot ziens!
Liefs, Eva.