Selecteer een pagina

Bij de professional organizer thuis kijken!

Vaak als ik vertel dat ik professional organizer ben en uitleg dat ik bij mensen thuis hun huis (blijvend) opgeruimd maak, krijg ik vragen over mijn eigen huis. Vragen, maar ook aannames. Oh, maar dan woon jij zeker in een perfect opgeruimd huis of dan is het bij jou thuis zeker nooit rommelig? Begrijpelijk dat mensen denken dat het zo werkt, maar goed, ik ben ook maar een mens:-). Dus, ik dacht mooi moment om eens te laten zien hoe ik zelf woon. En hoe wij het hier opgeruimd houden, maar ook worstelingen die ik ervaar om het opgeruimd te houden..hahahaha! De komende tijd vind je hier een maandelijks kijkje-de-keuken van een aantal kamers in mijn huis. En deze maand trappen we af met de KLEDINGKAST!

In tien minuten alles opgeruimd

Ik woon nu een jaar in dit huis. Het is heerlijk vertoeven, samen met mijn man, drie kids (9, 7 en 4 jaar) en ons puppy van bijna 6 maanden. Een levendig huis met veel reuring. En bij ons is het zeker ook vaak genoeg een rommeltje, maar het grote geheim is dat alles een plek heeft, en alles heeft een thuis. Dus, hoe groot we de rommel ook maken, we kunnen het in tien minuten weer omtoveren tot een opgeruimd geheel. En zo zijn alle kamers ook ingericht. Zo ook de kledingkast.

Ieder zijn eigen gedeelte is key

We hebben een inloop-kledingkast die grenst aan de slaapkamer. Frank Hoogeveen heeft deze op maat voor ons gemaakt toen we hier vorig jaar kwamen wonen, omdat het een beetje gekke hoekjes heeft. Het is niet eens zo’n gek grote kast, maar hij heeft genoeg praktische ruimte om alles wat we willen dragen te bewaren. Mijn man en ik hebben allebei ons eigen gedeelte. En dat is ook gelijk een belangrijke tip bij het inrichten van je kast. Zorg dat het duidelijk is welk gedeelte van hem is en welk gedeelte van jou. Op zo’n manier dat jij je niet druk hoeft te maken om zijn manier van opbergen:-). En zo blijft het natuurlijk ook overzichtelijk.

IMG-3239

Linksonderin zie je de hangende shirts van mijn man (daar bemoei ik mij niet mee:-)), met daarboven ons beddengoed. De rechterkant is mijn hanggedeelte. In de witte doos zitten mijn handtassen.

Liggen versus hangen

Probeer alles met met knopen te laten hangen, broeken met een vouw net zo en uiteraard je jurkjes en rokken. De rest kan in een lade of op een plank goed tot zijn recht komen. De KonMari methode gaat er vanuit dat je het best kleding staand gevouwen kunt opbergen, maar voor mijn broeken en dikke truien maak ik een uitzondering. Dat past het beste, liggend gevouwen op mijn planken. En dat vind ik zelf mooier en overzichtelijker. Mijn hoodies, shirts, pyjama’s, ondergoed en sportkleding liggen wel gevouwen in manden en lades. Heel overzichtelijk en makkelijk bij te houden.

Ladeblok

Toen we deze kast ontwierpen, wilden ik heel graag een aantal grote brede lades hebben voor mijn ondergoed, pyjama’s, sportkleding en beenmode (het is een woord). Dus, toen ontwierp Frank voor ons dit ladeblok met in totaal 8 lades; 4 voor mijn man en 4 voor mij. Ideaal, want hier begin ik mijn dag, van boven naar de beneden; eerste lade is ondergoed, dan de tweede zijn sokken/majo’s etc….En bovenop hebben we nog ruimte over om mijn sieraden te plaatsen. Lekker overzichtelijk dankzij de Stackers die ik afgelopen jaar voor mijn verjaardag kreeg, yoepie!

IMG-3235

Tassen

Ik ben niet zo’n grote handtas-eigenaar en ook nog eens trouw aan de tas die ik draag. Die kan ik gerust een hele winter elke dag gebruiken. Dus, mijn voorraad zit in een doos bovenin de kast. Ik kan er met een kruk makkelijk bij en zo kan ik af en toe van tas wisselen, zoals bij een feestje of etentje. En als het nieuwe seizoen aanbreekt, wissel ik dus ook vaak van tas.

Schoenen

Bij schoenen moet je heel kritisch blijven. Het is heel verleidelijk om ze te koesteren voor wat ze ooit gegeven hebben aan je, maar ik waardeer mijn ruimte meer. Dus, als ik een paar nieuwe sneakers koop, gaat er een oud paar weg. Zo kies ik heel bewust of ik wel een nieuw paar nodig heb. Want de ruimte die ik hier heb is alle ruimte die ik wil besteden aan schoenen. Dus, hoe verleidelijk die nieuwe lentecollectie straks ook gaat zijn, ik ga eerst winkelen in mijn eigen kast:-).

IMG-3248

Kleding van een ander seizoen

Ik heb geleerd dat ik geen zomerkleding in de winter draag. Ook niet met een vest of een colbert erover heen. Soms denk je dat iets uit het ene seizoen ook heel goed in het andere seizoen aan kan, maar in de praktijk heb ik genoeg alternatieven uit het actuele seizoen om dat zomershirtje toch te laten hangen in de winter. Dus, ik heb al mijn zomerkleding in een IKEA SKUBB ritsvak gedaan en die liggen op zolder. Als de seizoenen gaan wisselen, wissel ik dus ook van garderobe. Een heerlijk moment om die mooie stofjes weer te ontdekken.

De worsteling

Net als iedereen worstel ik ook met sommige dingen in mijn kledingkast. Bij mij is dat het wasgoed. Iedere maandag ga ik vol goede moed aan de slag om alle 8 wassen weggedraaid en opgehangen te krijgen. Zeven van de tien keer lukt mij dat op maandag. Maar, vaak genoeg duurt het toch een dag langer. En het opvouwen en terugleggen in de kast duurt mij helemaal te lang. Het kost veel tijd en er is gewoon zo veeeeeel wasgoed. Dit is voor mij een wekelijks terugkerende frustratie helaas. Soms probeer ik het weer even helemaal zen aan te pakken en gewoon te genieten van het meditatief effect van wasgoed vouwen, maar soms heb ik gewoon geen tijd of geen zin en dan ligt het makkelijk een week te wachten op mijn ijverige handen. En dan zoekt op een gegeven moment iedereen schone onderbroeken en sokken in de wasmand. Grrrrr….Kortom, dit is mijn wekelijkse worsteling die ik nog niet helemaal te baas ben. Overal is ruimte voor groei:-).

Tot zover, ik ben benieuwd wat je ervan vindt! En als je nog iets anders wilt weten over mijn kledingkast, kan je het in de comments hieronder vragen. Thanks!

Zet ‘m op en have fun doing so!

Ciao, Eva.