De herfst is mijn lievelingsseizoen: schitterende kleuren in de natuur, lekker naar binnen, de open haard aan en de voorpret voor de feestdagen kunnen beginnen. Maar, het is ook het seizoen waarin de pijnpunten in je huis duidelijker zichtbaar worden. Zoals de gang. Hier geef ik je tips voor een opgeruimde gang.
De kapstok hangt ineens weer vol met jassen (ik blijk tien haakjes te bezetten, mijn man maar twee), waar laat je al die regenlaarzen en andere onhandige natte attributen, zoals paraplu’s en regenpakken? Kortom, hoe zorg je dat je stressvrij binnenkomt en weg kunt gaan in die oh zo belangrijke gang? Hieronder een paar handige tips:
Tip 1 – Wie gebruikt de gang?
Komen er iedere dag kleine kinderen door je gang, zorg dan dat er een kapstok op hun reikhoogte hangt. Je kunt het beste een kapstok vastmaken met sterke tape (Tesa powerbond bijvoorbeeld), want over een paar jaar heb je hem niet meer op die hoogte nodig en dan zit je met een gek klein kapstokje dat niemand gebruikt. Of misschien heb je een hond die uitgelaten moet worden, dan is het handig om hier een vaste plek te hebben voor de riem, het tuigje, de poepzakjes, de snoepje en een handdoek om haar droog te maken na een fijn modderbad. Kortom, ga eens na wie er allemaal gebruik maakt van de gang en wat er allemaal moet gebeuren. Probeer nog niet teveel in beperkingen te denken, maar maak nu eerst een lijstje wat hier het allerliefst allemaal zou moeten gebeuren. Houd daarbij ook rekening met de toekomst. Want schoenen van een tienerjongen nemen veel meer ruimte in beslag dan schoenen van een peutertje. Dus, de vraag is: wie gebruikt je gang en wat heb je daarvoor nodig?
Tip 2 – Ga op zoek naar ruimte
En dan is het moment gekomen om gewoon eens rustig te gaan zitten in de gang. Neem een kopje thee desnoods en ga eens op de trap zitten of op de grond. En kijk om je heen. Waar zit de ruimte in jouw gang? En denk dan ook aan onbenutte plekken als de meterkast, de hoge wanden, de traptreden in je trap, de binnenkant van een deur etc…Zo hebben wij thuis ruimte gecreëerd in de onderste traptreden van onze trap, die in de gang uitkomt. Op mijn Pinterest pagina vind je meer van dit soort trap-optimalisators. Maar, je kunt ook aan de binnenkant van je meterkast prima een schoenendrager hangen of je Albert Heijn kratten bewaren. Dat is extra ruimte die je anders niet benut en de technische meters zijn nog goed toegankelijk.
Tip 3 – Een lege vloer
Een ander belangrijk punt in de gang is dat het snel vies wordt. Het is de overgang van buiten naar binnen. Dus, blaadjes waaien naar binnen, modderige voeten komen over je mat, de kinderwagenwielen nemen van alles mee naar binnen. Handig dus als je het makkelijk schoon kan maken. Zorg er daarom voor dat je vloer leeg blijft. De vloer is lava! Geef spullen een vaste opbergplek in de gang, het liefst aan de muur. Dan voorkom je losliggende schoenen, tassen en mutsen en kan je het makkelijk schoonhouden.
Tip 4 – Schoenen
Een groot struikelblok in iedere woning zijn de schoenen. Want wat is nou de beste plek om schoenen te bewaren? Dat verschilt natuurlijk per huishouden en per persoon. Maar, over het algemeen is het zo dat de Nederlandse gangen niet groot genoeg zijn om alle schoenen te bewaren die iemand heeft. Daarom, hieronder een paar suggesties van mij:
- spreek met je huisgenoten af dat iedereen 2 paar schoenen in de gang mag bewaren. De rest bewaar je op je kamer. Uitzondering zijn kleine kinderen, die hebben meestal kleinere schoentjes en nemen ondanks dat ze vaak meer dan 2 paar hebben, daardoor net zoveel ruimte in beslag als die 2 paar voor een volwassenen.
- bewaar regenlaarzen niet in de gang, maar in de bijkeuken, tuinkamer, schuur of achterbak van je auto. Het is een extra handeling om ze te pakken, maar je zolang je ze niet dagelijks draagt zal dat geen belemmering zijn en kan je wel dagelijks genieten van je opgeruimde gang.
- zorg dat schoenen in de gang door iedereen zelf opgeruimd kunnen worden. En leer je huisgenoten dat ook aan. Dus, een toegankelijke lade of mand voor de kids en een schoenenzak aan de binnenkant van je meterkast voor de volwassenen bijvoorbeeld.
- check regelmatig met elkaar of de schoenen in de gang nog kloppen. Dus, staan er niet per ongeluk nog slippers in de gang, terwijl het buiten min 5 vriest? En past iedereen de schoenen nog die hier staan?
Tip 5 – Voorkom rommel neerzetten
Laat de gang geen plek worden om spullen te verzamelen. Het is een kostbare ruimte die je alleen kunt gebruiken voor dingen die je dagelijks nodig hebt. Als je de neiging hebt om kleine rommeltjes te verzamelen, dan moet je hier geen meubel neerzetten met veel kleine laatjes bijvoorbeeld. Dan wordt het een magneetplek voor kapotte zonnebrillen waar je nog iets mee moet, plastic boodschappentassen die je nooit gebruikt en schoenzooltjes die toch niet zo lekker zitten. Dat soort spullen horen niet in je gang. Daar is je ruimte gewoon te kostbaar voor.
Inspiratie
- Ga eens op bezoek bij je buren. Hoe hebben zij hun gang ingericht? Laat je door hen inspireren, want als je in een straat woont waar de huizen hetzelfde zijn, is het super handig om van elkaar te leren. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Je kunt ook in de buurtgroepsapp vragen of iemand nog een handige tip heeft voor de gang.
- Kijk rond op Pinterest en laat je inspireren door kleuren, materialen en praktische oplossingen. Ik heb alvast een voorselectie voor je gemaakt met allemaal mooie en praktische opbergers die je in de gang kunt gebruiken. Check het hier!
- En dat brengt me gelijk bij de laatste tip: ga voor maatwerk. De gang is een hele bewerkelijke plek, waar veel gebeurd. Dus, ga na wat je nodig hebt en vraag dan een vakvrouw als Martha of vakman als Frank om een mooie kast op maat te laten maken. Precies zoals jij hem nodig hebt en een solide oplossing voor de komende 20 jaar.
Tot zover, ik hoop dat je geïnspireerd bent om je gang nog deze week op te ruimen en in te richten zodat jij er veel meer plezier van kunt hebben deze herfst.
Zet ‘m op en tot ziens! Liefs, Eva.