Opruimen doe je samen. Dat is echt waar. Als je samenwoont met een gezin of andere huisgenoten ben je samen verantwoordelijk voor het huis. En hoe je daar wilt wonen.

Maar, hoe zorg je nou dat je partner ook begrijpt dat het prettig is dat de tafel ‘s avonds leeg is? Of hoe zorg je ervoor dat je kids hun eigen spullen opruimen? Nu heb ik hier niet 1 wonder-antwoord of oplossing voor. Maar, er is wel 1 ding dat cruciaal is: je kunt iemand niet veranderen omdat JIJ dat NU wilt. We leven nou eenmaal niet in een dictatuur, dus het is belangrijk dat je geduldig bent. Geduldig en consequent.

En terwijl je geduldig en consequent bent, kun je al wel met een paar dingen nu gelijk starten als je deze tips toepast:

Tip 1: Geef het goede voorbeeld

Wanneer zij het resultaat zien, zullen ze volgen. Niet gelijk, maar zeker als je het volhoudt. Gewoon je eigen jas aan de kapstop hangen. Je schoenen in de kast. Je boordje naar de keuken brengen. Hele kleine dingen die heel logisch zijn voor jou. En als iemand van tafel loopt zonder zijn bord in de keuken te zetten, kan je het dan ook vriendelijke vragen: wil je je bord even in de keuken zetten, dankjewel?

Tip 2: Zeg ‘dankjewel’

Het is een klein woord, maar gebruik het regelmatig: ‘dankjewel’. Zeg het als iemand iets voor jou heeft gedaan in huis, maar ook als iemand zelf iets opruimt. Toon waardering voor het feit dat ze ook inzet tonen om jullie huis netjes te houden. En een positieve benadering werkt altijd beter dan een negatieve. Want, jij loopt toch ook graag net wat harder voor iemand die niet op alle kleine dingetjes iets aanmerkt? Wees dankbaar en toon dat.

Tip 3: Leg het uit

Betrek ze bij het opruimen van hun eigen spullen. Doe het niet alleen voor ze, maar leg uit wat je doet. Ik help mijn kids ook met het opruimen van kamers. Niet iedere dag, maar zeker een keer in de week. Dan gaan we gewoon samen door de spullen heen en begeleid ik ze in het maken van keuzes. Zeker zolang ze nog geen tieners zijn, hebben ze dat nodig. En als alles weer in de kast zit, op de plek waar het hoort, zal je zien dat ze weer geïnspireerd raken om met spullen te spelen waar ze al een tijdje niet naar hebben gekeken. Win, Win!

Tip 4: Wees nieuwsgierig

Probeer ook te ontdekken, waarom sommige huisgenoten iets minder georganiseerd zijn. Misschien hebben ze wel hulp ergens bij nodig. Of misschien werkt het systeem niet goed voor ze. Is er in de gang bijvoorbeeld een duidelijke plek voor het opbergen van schoenen, paraplu’s en sjaals? Wees kritisch en nieuwsgierig naar hoe jouw huis nu is ingericht en of het wel dienstbaar genoeg is voor de wensen en flow van je huisgenoten. En soms betekent dat, concessies doen om samen verder te komen. Vergeet niet; het is JULLIE huis en iedereen heeft daarin zijn rol. Wees nieuwsgierig en ontdek!

En als je meer wilt lezen over hoe je je partner erbij kunt betrekken of hoe je kinderen kunt helpen met leren opruimen, check dan ook eens mijn online cursus om zelf je huis op te ruimen, met mijn persoonlijke begeleiding. Of volg mijn op Instagram voor dagelijkse tips en inspiratie!

Zet ‘m op. Liefs, Eva