Hoe kan je goed opruimen als de kids thuis zijn in de vakantie? Opruimen met kids thuis, hoe doe je dat? In combinatie met je eigen werk, dat ook nog gewoon door gaat? Hieronder een stappenplan, maar eerst een paar tips om mee te starten!

Kleine stapjes richting een opgeruimd huis

Je kunt altijd met kleine stapjes beginnen: leg je kinderen eens uit hoe je een trui handig kunt opvouwen tijdens het naar bed gaan. Of bespreek tijdens de lunch eens hoe jullie nou samen kunnen zorgen voor een opgeruimder woonkamer. Kinderen hebben de mooiste oplossingen als we een probleem aan ze voorleggen. Of maak nieuwe afspraken over wat ze zelf kunnen doen, voordat school start. Bijvoorbeeld hun bed opmaken iedere dag of hun vieze kleding in de wasmand doen.

Mijn jongste kind verstopt haar vieze kleding steeds op de gekste plekken in haar kamer. Ik heb dat als een mooi klein-stapje benoemd om mee af te rekenen de komende tijd. Zo zijn er allemaal kleine stapjes die je als gezin kunt nemen om samen vooruit te gaan. Maar wat nou als je het groter wilt aanpakken? Dan kunnen de volgende drie stappen helpen.

Stap 1: kies het juiste moment om te starten

Door de weeks heb je waarschijnlijk je handen vol. En daarna ga je nog een paar uur online om je eigen werk af te maken. In combinatie met eten koken, de hond uitlaten en af en toe nog een was draaien, is de week dan eigenlijk wel vol. Oh ja en af en toe zelf nog even sportief zijn. Maar, hele grote kans dat er andere momenten in de week juist weer een stuk leger zijn dan normaal. Al het sociale verkeer ligt stil en ook sportclubjes zijn dicht. Dus, die momenten zijn juist hele mooie kansen om thuis aan de slag te gaan. Overleg thuis wat een moment is dat voor iedereen schikt en ga samen aan de slag. Blokkeer die tijd in je agenda voor de komende vier weken en dan heb je een planning!

Stap 2: Doe het als een team en spreek hun taal

Probeer het zoveel mogelijk als een gezamenlijk project te zien, dan kun je er nog plezier in hebben ook. Zo hebben wij in de kerstvakantie met de kinderen het speelgoed op zolder uitgezocht. Speelgoed waar ze vaak al te oud voor zijn of waar al maanden niet meer mee gespeeld is. Ik vroeg aan ze wat ze wilden houden en zo kozen ze allemaal een paar spullen. De andere spullen suggereerde ik om aan hun jongere neefje te geven. Bij bijna alle spullen kon het weg. Zeker omdat ik ook uitlegde dat er dan ook weer ruimte komt voor nieuw speelgoed en hoe blij hun neefje er mee zou zijn. Belangrijk is om de nadruk te blijven leggen op wat er blijft, omdat ze daarmee gelijk kunnen spelen. Een paar vragen die je kunt stellen om ze te helpen bij speelgoed keuzes maken:

  • van welk speelgoed wordt je heel blij?
  • kun je nog iets uitzoeken uit deze hoek waar je ook zo blij van wordt?
  • wijs iets aan: hoe speel je daarmee?
  • pas je nog op dit fietsje?
  • zou je neefje (of vul iemand in die jonger is, waar je kind gek van is) dit leuk vinden om mee te spelen?
  • wat zou je er van vinden als we dit verkopen? Dan krijg je er misschien nog wel … euro voor.
  • etc….

Stap 3: Spullen gelijk afvoeren

Als je eenmaal hebt gekozen wat er mag blijven, is het handig om de overige spullen gelijk af te voeren. Of in ieder geval in de auto te zetten, klaar voor transport. Er zijn altijd plekken die jouw spullen graag ontvangen. Ik heb ze hier voor je opgesomd. Of ga zelf op zoek in je omgeving wie het zeker kan gebruiken. Vergeet niet om het altijd eerst te vragen.

Zet ‘m op en tot ziens!

Liefs, Eva.