Het klinkt zo over de top: gaan we ons huis opruimen of gaan we verhuizen? Toch is het iets wat ik vaak tegenkom in mijn vak. En dan bedoel ik niet de situatie dat je geen zin hebt om op te ruimen en dat je dan liever ergens anders met een schone lei start. Hahahah…dat zou wel heel decadent zijn! Nee, ik heb het over de verhalen die ik hoor van klanten die het thuis als té vol of té klein ervaren. En dáár wil ik vandaag graag even met je over hebben: ‘ervaren’.

Jouw droomhuis

Een huis is ontzettend flexibel. Je kunt het inrichten en kneden precies zoals jij het wil hebben. Tuurlijk, zijn er wat beperkingen (locatie, geld en tijd). Maar in de kern, kun je van (bijna) ieder huis een thuis maken. Maar, het begint we met een paar belangrijke keuzes. Zoals:

  • Wat vind jij belangrijk thuis?
  • Wat is je lievelingsruimte? Waar wil je de meeste tijd doorbrengen?
  • Hoe zou je het liefst een vrije middag thuis willen doorbrengen?
  • Hoe geldt dat voor je huisgenoten?

Het kan helpen om een moodboard te maken, waar je precies mee kan laten zien, hoe jouw droomhuis eruit ziet. Denk aan kleuren, stoffen, maar ook meubels die je mooi vindt. Check ook Pinterest voor inspiratie.

Als je dat allemaal hebt verwoord, is het tijd om te gaan visualiseren. Ga ergens lekker zitten en doe je ogen dicht. Probeer jezelf voor de geest te halen, hoe deze kamer eruit kan zien. En zie het alsof je een nieuwe bezoeker bent. Waar zie je verbeterpunten en wat vind je al heel mooi?

Starten met opruimen

Zo kun je stap voor stap opnieuw verliefd worden op je huis en de keuze maken: wil ik investeren in deze plek om er echt een thuis van te maken of is het toch tijd om door te gaan naar een nieuwe plek. Als je besluit dat je wilt investeren in dit huis, is het belangrijk om een plan te maken. Wat wil je aanpakken en wanneer wil je dat doen. Maar, de eerste stap is daarna altijd: beginnen met opruimen. Hoe je dat aanpakt, lees je in mijn gratis e-book ‘Haal alles uit je huis!’

Tips om je huis nog beter tot zijn recht te laten komen

En als je dan alles hebt opgeruimd in je huis en je wilt het nog wat extra liefde en aandacht geven. Zijn dit de volgende stappen waar je aan kunt denken:

  • schakel een goede timmerman in om inbouw/maatkasten te maken voor al die gekke plekken in huis: onder je traptreden, onder het schuine dak op zolder, in het washok, wandkasten voor kleding boven, maar ook in de bijkeuken of bij de trapkast kan maatwerk een wereld van verschil maken.
  • zorg voor een goede schoonmaker, die eens in de twee weken je huis kan schoonmaken. Voor sommige wellicht een luxe-dienst, maar het scheelt je zoveel tijd en je weet zeker dat het hele huis iedere twee weken weer schoon is. En dat scheelt zoveel stress.
  • Kies een paar mooie verftinten uit en breng kleur aan in je huis, zorg voor verse bloemen, vers fruit op het aanrecht en levende planten in de woonkamer. Maak je huis weer levend. Het maakt een wereld van verschil.
  • Lamp je ramen! Hoe vaak ik niet zie dat mensen dit gewoon niet doen. Het is sowieso de eerste indruk als je bezoek aan huis krijgt, maar je ziet de wereld zelf ook veel mooier, door schone ramen.
  • Maak je bed iedere dag op en help je huisgenoten dit ook iedere dag te doen. Check sowieso even over iedereen nog goed beddengoed heeft. Max drie setjes per bed heb je nodig. En ververs het beddengoed iedere week of anders om de week. Niets zo heerlijk als in een schoon bed in slaap vallen.
  • Voor al je spullen (handdoeken, theedoeken, servies etc..) geldt sowieso: zou je dit ook gebruiken voor een gast? Zo nee, dan is het tijd om het te vervangen. Want, wat je voor je gasten wenst, mag je zeker ook voor jezelf wensen en niet minder.

Toch liever verhuizen?

En als je toch besluit dat verhuizen voor jou de oplossing is, ga er dan helemaal voor! Want, misschien is dit dan nog niet jouw droomhuis. Zorg er wel voor, dat je opgeruimd verhuisd. Dus, ga alle kamers langs en zorg dat alleen de spullen in verhuisdozen gaan, die je in het nieuwe huis ook echt gaat gebruiken. Een verhuizing is een mooi moment voor een nieuwe start, dus zie het dan ook echt zo en reken nu af met alle spullen die je huidige huis zo overspoelt hebben. En als je toch nog wat spullen wilt meenemen voor op zolder, zorg dan dat die keurig per categorie in een transparante afsluitbare doos zitten, met een label. Dan, weet je zeker dat je zolder straks ook netjes opgeruimd blijft!

En weet ook, dat als je heel erg opkijkt tegen het uitpakken van je verhuisdozen, ik je daar ook graag mee help!

Zet ‘m op en have fun doing so!

Ciao, Eva.