Als je spullen wegdoen lastig vindt, heb ik hier 4 tips die het makkelijker voor je kunnen maken.

Ok, ik ben een fan van opruimen. Een groot fan. Lege tafels, boekenkasten met open ruimtes, een lade die makkelijk open en dicht gaat….ik ben er dol op. Misschien niet zo verrassend voor een Opruimcoach. Maar, dat betekent niet dat ik een fan ben van weggooien. Iets, wat mensen vaak denken als ik bezoek kom: ‘Je gaat toch niet mijn spullen weggooien he?’. Euhhh nee; ik gooi spullen van iemand anders NOOIT weg. Het kan soms een oplossing zijn, maar zomaar weggooien doen we sowieso niet en als we het doen, doen we het samen. Heb je moeite met het afscheid nemen van spullen? Dan is dit je kans, ga er even goed voor zitten en lees de onderstaande tips om echt het verschil te maken. Zet ‘m op!

Tip 1: denk in alternatieven voor weggooien

Er zijn namelijk heel veel alternatieven voor zomaar in de vuilnisbak gooien: je kunt er een ander (gratis) blij mee maken, je kunt het verkopen of je kunt het een andere/betere plek in huis geven. Het begint allemaal met de vraag: wat wil je in die ruimte doen en horen die spullen daarbij? Het is bijvoorbeeld onlogisch om een keukenschaar te bewaren in de badkamer. Behalve als dat de plek is waar je al je nieuwe-kleding-labels eruit knipt, zoals bij mij thuis.

Tip 2: oefening baart kunst

Begin nooit met de spullen waar je het meest aan gehecht bent, zoals foto’s of sieraden. Maar, kom een beetje in het ritme door een ruimte aan te pakken die niet zo veel schade kan veroorzaken. Zoals je keukenkastjes. Kijk eens hoeveel blikjes je hebt staan met eten dat je echt never nooit gaat gebruiken. Of kijk eens in je kruidenkastje/-lade en check de houdbaarheidsdatums. Je zult zien dat je je makkelijk afscheid neemt van die spullen. En als je daar een beetje zelfvertrouwen hebt opgebouwd, kun je door naar bijvoorbeeld je schuur, je boekenkast, je kledingkast en helemaal aan het einde je foto-doos of kinderknuttels. Je zult merken: oefening baart kunst, zeker als je gaat ervaren hoeveel rust en ruimte die opgeruimde ruimtes geven!

Tip 3: leg het vast

Onderzoek heeft aangetoond dat als we een foto maken van spullen waar we aan gehecht zijn, we er makkelijker afscheid van kunnen nemen. Dit moet je denk ik niet toepassen op de parelketting die al drie generaties in je familie zit, maar denk bijvoorbeeld eens aan een kledingstuk waar je aan gehecht bent, maar niet meer past of denk aan een boek wat je vroeger leuk vond om te lezen, maar nu eigenlijk niet meer zo boeiend vind. Je wilt de herinnering eraan, graag behouden, maar daarvoor hoef je de spullen dus niet te houden.

Tip 4: de Magische woorden

Dit is echt het allerbelangrijkste om te onthouden van deze hele blog, lees het dus gerust drie keer terug, want als je dit begrijpt en voelt, kun je alles aan, m.b.t. opruimen. Het zijn de wijze woorden geweest van mijn opruimheldin Marie Kondo: wegdoen is aandacht voor wat blijft. Je gooit namelijk geen spullen weg, je kiest ervoor bepaalde dingen te houden. Als je spullen wegdoet, komt er automatisch ruimte in je huis voor de spullen die je wel wilt houden. De spullen die je dan dus vaker en makkelijker zult zien, omdat al die andere spullen hebt weggehaald. Wegdoen is aandacht en ruimte creëren voor de spullen die wel blijven!

En als je er dan nog niet uitkomt, mag je mij natuurlijk altijd bellen. Ik help je graag!

Zet ‘m op en tot ziens!

Liefs, Eva